Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oppositionen anklagar Åke Svensson för att ljuga

Publicerat måndag 19 januari 2015 kl 20.36
Vill ha en oberoende granskning
(8:30 min)
Eva Nypelius. Foto: Mika Koskelainen / SR Gotland
Eva Nypelius. Foto: Mika Koskelainen / SR Gotland

Centerpartiet, Moderaterna och Folkpartiet kräver en oberoende granskning om vad som hände när Gotlands förre regiondirektör Jan Björinge fick sparken.

Resumé: Uppsägningen av Jan Björinge

Sent på måndagseftermiddagen träffades oppositionen för att diskutera hur de ser på vad som hänt. Regionrådet Åke Svensson håller sig inte till sanningen menar representanter för de tre partierna. De tre företrädarna Eva Nypelius (C), Simon Härenstam (M) och  Mats-Ola Rödén (FP) enades om ett inlägg som kan läsas i sin helhet här:

"Beslutet att avskeda fd Regiondirektören Jan Björinge var ett politiskt beslut taget av regionstyrelsens ordförande Åke Svensson (S) utan beredning, utan bred förankring, utan beslut i rätt instans, utan att följa de rutiner som finns i regionen och som sedan bara offentliggjordes via pressmeddelande.

Ett beslut av regionstyrelsens ordförande som tyvärr saknar motstycke i kommunsverige avseende dålig hantering och en förklaring som inte är i närheten av de sakliga orsaker som bör ligga till grund för ett eventuellt avskedande med omedelbar verkan.

Men det som gör Åke Svenssons (S) agerande riktigt allvarligt, och föranleder vår kommentar, är att vi uppfattar att han inte håller sig till sanningen. I Radio Gotland den 16 januari säger Åke Svensson bland annat att beslutet inte var fattat förrän Regionstyrelsen tog beslut.


Detta är ren lögn! Beslutet att avskeda Jan Björinge var redan verkställt och meddelat via pressmeddelande. Jan Björinge var fråntagen sitt passerkort till arbetsplatsen innan frågan ens kommit upp för diskussion i Regionstyrelsen.

Nu förklarar Åke Svensson (S) det hela med att ”jag hade inlett processen genom att friställa honom från hans tjänst”. Varför skriver då Åke Svensson i pressmeddelandet att han ”idag beslutat att entlediga Jan Björinge från uppdraget”?

Otydligheten är uppenbar i Åke Svenssons (S) försök att förklara orsakerna till fd Regiondirektörens avskedande.

Förtroendet för Åke Svenssons (S) ledarskap, hans bristande förmåga att politiskt styra Gotland och hans uppenbara osanningar gör att vi känner stor oro för hur detta påverkar såväl organisation som medarbetare samtidigt som vi ser stora svårigheter i arbetet framåt med att utveckla Gotland.

Nu måste Åke Svensson (s) lägga alla korten på bordet. Vi förutsätter en oberoende granskning av vad som hänt så att förtroendet för politiken som helhet kan återupprättas."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".