Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skolan låter eleverna få välja mellan Lätta eller Bregott

Publicerat tisdag 20 januari 2015 kl 23.44
"Avsteg från Livsmedelsverkets rekommendationer"
(1:54 min)
Milo Vejdeland på Terra Novaskolan föredrar Lätta på sin macka.Milo Vejdeland på Terra Novaskolan föredrar Lätta på sin macka.
Milo Vejdeland på Terra Novaskolan föredrar Lätta på sin macka.

Att låta eleverna välja Bregott är inte i linje med Livsmedelsverkets råd. Det avsteget kompenseras med en broschyr där Lätta och Bregott jämförs. Där framgår vilket alternativ som Region Gotland anser vara det bästa.

Milo Vejdeland går i andra klass på Terra Novaskolan i Visby där de efter årsskiftet fått, inte bara ekologiska bregott att ha på mackan, utan också färgglada broschyrer som står utplacerade på alla bord.

I broschyren har regionen valt att jämföra två saker - hur mycket vitamin D och hur mycket fett som de två olika alternativen innehåller.

Vilket alternativ låter bäst då?

– Lätta är bäst, det innehåller mer D-vitamin och mindre fett. Då är det bäst att välja Lätta i stället för Bregott Eko, säger Milo Veideland.

Forskarnas åsikter går isär gällande om det där, framförallt mättade fettet - är det man främst ska undvika eller inte. Livsmedelsverket säger ja, och en som säger nej är biokemisten och vetenskapsjournalisten Ann Fernholm - och för henne är valet enkelt.

– De här margarinerna man har då för att få ner fetthalten, de består av vegetabiliska oljor och på Livsmedelsverkets hemsida kan man läsa hur dom här tillverkas. Det neutraliseras med lut, behandlas med aktivt kol, blekning av fetter. Men när man tittar på tillverkning av smör då är den beskrivningen två rader lång, har tidigare Ann Fernholm.

Vid regionen väljer man ändå att förlita sig på den myndighet som har som uppgift att vara bra på livsmedel - Livsmedelsverket alltså. Och smör-broschyren kan ses som en typ av kompromiss, säger Regionrådet Brittis Benzler (V) som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

– Eleverna har velat ha någonting, vi tillgodoser och som konsekvens av det så har man nu en informationsfolder som vad jag förstått en del funderar över varför då.

Vad är svaret då?

– Ja, svaret är att eftersom att det här kan ses som ett avsteg från livsmedelsverkets rekommendationer så vill vi informera om det, säger Brittis Benzler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".