Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
RECEPT

Ugnsbakad sötpotatis med fläsksida

Publicerat fredag 30 januari 2015 kl 10.11
Fläsksida med sötpotatis och bönsallad. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
1 av 2
Fläsksida med sötpotatis och bönsallad. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Ugnsbakad fläsksida. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
2 av 2
Ugnsbakad fläsksida. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Här är receptet på Mattias Palmqvists ungsbakade sötpotatis kryddad med kapris, lime och salt som han lagade i Maris Café och serverade till fläsksida och bönsallad.

Ungsbakad sötpotatis

Det här behöver du:
Sötpotatis ca 2 st
0,5 dl hackad persilja
1 st lime saft
0,5 dl kapris
1 msk flingsalt

Gör så här:
Ugnsbaka potatisen som vanlig bakpotatis.
Gröp ur potatisen och blanda med övriga ingredienser.

Fläsksida

Det här behöver du:
En fläsksida på ca 2 kg - då blir det en hel del över som man kan frysa in.
2 msk fänkål
1 msk svartpeppar
1 msk salt
1 msk  hounung,
1 msk ingefära
1 ask provencalska kryddor

Gör så här:
Blanda till en Ribb av fänkål, svartpeppar, salt, hounung, ingefära och provencalska kryddor.
Gnid in fläsksidan med ribb. Baka i ugn i 71 grader i 10 timmar, gärna över natten. Innertemperaturen på fläskköttet ska upp till 71 grader.

Sås

Sky från fläsket
1 dl äppeljuice
1 msk calvados 
Red med lite maizena

Servera fläsksidan med sötpotatis tillsammans med en grönsallad, tunt skivad inlagd kålrabbi och gärna en bönsallad.

Bönsallad

Sojaböbor
Grön sparris
Granatäpple
Vårlök

Recepten är lite ungefärliga kommenterar Mattias Palmqvist som till vardags är kock på nya Coop i Visby där han lagar lunchlådor av mat som butiken inte hinner sälja innan de blir för gamla. Så han vet inte alltid i förväg vad han får att laga av. Till rätten han lagade i Maris Café serverade han även lite indiskt kryddad mango, eftersom han fått ta hand om en hel back mogen mango, det berättade han i köket i radiohuset när cafégästerna gått och vi som jobbar på P4 Gotland mumsade på fläsksida och sötpotatis.

fotograferade, lyssnade och smakade

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".