Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Åke Svensson avgår

Uppdaterat måndag 2 februari 2015 kl 12.00
Publicerat måndag 2 februari 2015 kl 07.57
Presskonferensen om Åke Svenssons avgång
(13 min)
Åke Svensson. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Åke Svensson (S). Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Regionstyrelsens ordförande Socialdemokraten Åke Svensson avgår som regionstyrelsens ordförande och lämnar också alla sina politiska uppdrag.

Åke Svensson meddelade att han avgår en presskonferens som Socialdemokraterna Gotland bjudit in till på måndagförmiddagen.

Den senaste tiden har Åke Svensson varit hårt kritiserad, efter att regiondirektören Jan Björinge tvingats sluta och efter försäljningen av en fastighet i Visby, som inte skötts korrekt.

Christer Engelhardt hade kallat till ett extra styrelsemöte i socialdemokraternas partistyrelse på söndagen, där bedömningen blev att det var svårt för Åke Svensson att återupprätta det förtroende som krävs för att verka som ordförande i regionstyrelsen.

– Det är ett uppdrag där man får stå ut med hård granskning. Åke Svensson har varit hårt utsatt och personligen ifrågasatt, sa Christer Engelhardt som är ordförande för partidistriktet på Gotland. 

-- Den negativa fokuseringen har legat som en våt filt över framtidsarbetet. Det har varit en mycket påfrestande tid för Åke Svensson, säger Christer Engelhardt.

– Det finns anledning för Åke Svensson att vara självkritisk, men han har inte försökt skylla ifrån sig utan varit tydlig med sitt ansvar, säger Engelhardt.

– Jag är medveten om att politikens villkor är tuffa, jag har varit i politiken i 20 år varav 13 år på heltid och det är inte första turbulensen kring mig som person och det uppdrag jag har, och det har varit det primära att ha partiet bakom mig, vilket gör att man kan fortsätta, sa Åke Svensson.  

– När Christer Engelhardt ringde mig på söndageftermiddagen och beskrev att styrelsen önskade min avgång, så fanns det egentligen ingen tvekan. Från och med idag lämnar jag alla mina politiska uppdrag och det är den sista presskonferensen, sa Åke Svensson.

– Jag kliver av med en viss lättnad och ställer mig nu till arbetsmarknadens förfogande, sa han vid presskonferensen.

– Även de bästa romanerna måste sluta med en punkt, säger Svensson, som inte vet om det är en roman eller en novell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".