Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fårökvinnornas recept på kroppkakor

Publicerat fredag 6 februari 2015 kl 11.30
Tillverkning av kroppkakor. Kerstin Kalström, Ulla Kellström, Malin Kellström och Lisa Blochmann Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
1 av 4
Tillverkning av kroppkakor. Kerstin Kalström, Ulla Kellström, Malin Kellström och Lisa Blochmann Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
Kroppkakor. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
2 av 4
Kroppkakor. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
Kroppkakor tillverkning. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
3 av 4
Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
Kroppkakor . Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
4 av 4
Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio

Kerstin Kalström, Ulla Kellström, Malin Kellström och Lisa Blochmann från Fårö hembygdsförening lagade kroppkakor i Maris Café

Kroppkakor

4 – 6 Portioner

12 st medelstora kokta kalla potatisar 1 st ägg 3 dl ca vetemjöl ½ - 1 tsk Salt

Inkråm: 150 – 200 g rimmat fläsk och rökt fläsk

falukorv

1 lök kryddpeppar

Pressa den kalla kokta potatisen. Blanda den pressade potatisen med ägg och mjöl i en stor bunke. Smaksätt med lite salt. Skär fläsk, falukorv och lök i småtärningar. Stek dem (gärna kvällen innan) och krydda med lite kryddpeppar. Låt inkråmet kallna. Forma potatisdegen till en tjock rulle. Skär den i bitar. Gör en fördjupning i varje bit och fyll med inkråm. Rulla in inkråmet som en boll.

Koka upp vatten och salt (1 ½ tsk salt per liter vatten). Lägg i några kroppkakor i taget. Koka dem tills de flyter upp och därefter ca. 10 min.

Att servera till:

Lingonsylt och ev. smält smör eller margarin kan också serveras med vitsås kryddad med kryddpeppar och salt. Får man inkråm över kan man lägga det i såsen

Skulle man få några kroppkakor över kan man dela dom och steka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".