Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

EU-kommissionen vill att regeringen svarar om Nordkalk

Publicerat onsdag 15 april 2015 kl 05.00
Måste svara inom en månad
(1:44 min)
EU-kommissionens skrivelse om rättsprocessen i Nordkalkmålet. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
EU-kommissionens skrivelse om rättsprocessen i Nordkalkmålet. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio

EU-kommissionen är orolig över hur den pågående domstolsprocessen med Nordkalk har gått till, enligt en skrivelse till svenska regeringen. 

– EU-kommissionen har skrivit ett brev till ambassadören vid den svenska ständiga representationen och det skickas som vanligt över till regeringen sen. Det är Karl Falkenberg som har skrivit brevet och han vill göra Sverige uppmärksamt på det faktum att kommissionen har fått ett antal klagomål i den pågående tillståndsprocessen. Och så vill de att regeringen ska svara på det här inom en månad, säger Susanne Gerland på rättsekretariatet på Miljö- och energidepartementet.

EU-kommissionens generaldirektorat för miljö har efter klagomål mot Mark- och miljödomstolens dom i Nordkalkmålet, som kom den 2 juni förra året, skickat en ny skrivelse med adress till den svenska regeringen. I skrivelsen utrycker generaldirektören Karl Falkenberg oro för den pågående domstolsprocessen.

Dels handlar det om att Mark- och miljödomstolen åsidosatt expertmyndigheters kritik, alltså Naturvårdsverkets, Länsstyrelsens och Havs- och vattenmyndighetens invändningar och också ledande professorers uttalanden och istället utan vidare förklaring gått på Nordkalks linje.

Men skrivelsen tar också upp när regeringen 2006 beslöt om nya Natura 2000-områden då regeringen tog bort Nordkalks mark i Bunge från Naturvårdsverkets förslag på grund av den planerade stenbrytningen. EU-kommissionen skriver att "endast vetenskapliga kriterier bör användas när gränserna för Natura 2000-områden beslutas" och att "ekonomiska och sociala krav inte ska beaktas". I skrivelsen konstateras att det verkar "finnas tecken på att kalkstensutvinning felaktigt har tagits i beaktande" och "därmed hindrat kommissionen från att korrekt utföra sin uppgift att skapa ett sammanhängande nät av Natura 2000-områden".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".