Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dåliga datasystem skapar ohälsa och kostar miljarder

Publicerat tisdag 2 juni 2015 kl 14.21
Det börjar bli dags att avveckla fler IT-system
(3:07 min)
Jonas Söderström. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
1 av 5
Jonas Söderströms har skrivit om dåligt fungerande datasytem i Jävla Skitsystem. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Frida Pettersson. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
2 av 5
Frida Pettersson elev på hotell & turismprogrammet hjälper konferensdeltagare. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Mia Stuhre. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
3 av 5
Mia Stuhre. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Wisby strand. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
4 av 5
Wisby strand. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Konferens. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
5 av 5
Konferens på Wisby Strand. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Nya datasystem som fungerar dåligt skapar stress och dålig service, något som kan kosta samhället uppemot 100 miljarder, tror IT experten Jonas Söderström som föreläste på konferens i Visby idag.

Kommunförbundet SKL håller sin årliga konferens Offentliga Rummet på Wisby strand. 600 deltagare från hela landet är på ön i tre dagar. Mia Stuhre på Region Gotland är lokal projektledare och stolt över att ha fått in en egen programpunkt - Digitala Gotland, och att vi är fibertätast i landet tack vare strategiskt samarbeta mellan regionen, länsstyrelsen och alla fiberföreningar ute i socknarna.

Temat för hela konferensen är datasystem och samverkan. PÅ annat håll kan det skapa problem för företag med verksamhet i flera kommuner där var och en hanterar olika tillstånd på sitt eget sätt. Trots att Gotland som region är både kommun och landsting i ett finns samma problem här.

– Vi ser inte medborgarens behov som ett flöde utan, jag löser mitt på ett jättebra sätt och sen lämnar jag över till en handläggare som löser det på sitt sätt, säger Mia Stuhre.

Jonas Söderström, som skrivit boken Jävla Skitsystem om alla problem "det nya systemet" skapar säger att orsaken till att nya system ofta fungerar dåligt är brådska. De införs innan man vet att de fungerar. Det leder till ineffektivitet och skapar ohälsa genom dålig arbetsmiljö.

Dessutom skrotas sällan det gamla systemet när ett nytt införs, utan ofta används de parallellt, och där är hans råd att skrota två gamla system varje gång ett nytt införs. Han har också intresserat sig för varför det är så stor skillnad mellan de snygga praktiska program vi använder privat jämfört med gamla, fula och dåliga program vi använder på jobbet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".