Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stort intresse för nya hyresrätter trots hög hyra

Publicerat måndag 30 november 2015 kl 05.00
Folk har hört av sig när de ser att vi bygger!
(2:01 min)
Nya hyreslägenheter i gamla kommunhus
1 av 7
Nya hyreslägenheter i gamla kommunhus. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio
Utsikt från balkong mot Mellangatan
2 av 7
Utsikt från balkong mot Mellangatan. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio
Tino Goetze visar hyreslägenhet på St Hansgatan
3 av 7
Tino Goetze visar hyreslägenhet. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm
Gården med hyreshusen mellan St Hansgatan och Mellangatan
4 av 7
Gården med hyreshusen mellan St Hansgatan och Mellangatan. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio
Lägenhet i kommunens före detta konferensrum
5 av 7
Lägenhet i kommunens före detta konferensrum. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio
Gården med hyreshusen mellan St Hansgatan och Mellangatan
6 av 7
Gården mellan St Hansgatan och Mellangatan. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio
Timmervägg i tidigare kommunkontor
7 av 7
Timmervägg i tidigare kommunkontor. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio

Det är hårt tryck på nybildade hyreslägenheter, även om de är dyra. Det märks när de ombyggda kommunhusen i innerstaden börjar hyras ut av fastighetsbolaget Valutan.

- Ja, det är enormt stort intresse! Vi har inte vågat gå ut öppet, utan folk har hört av sig när de har sett att vi håller på och bygger, säger ägaren Tino Goetze som står bakom Fastighets AB Valutan där förfrågningarna rasar in.

Det handlar om lägenheter i fem olika hus, från medeltid till 1900-tal, som ligger mellan St: Hansgatan och Mellangatan. Där det tidigare var kontorsrum och konferensrum åt kommunanställda är det idag 36 lägenheter, ettor, tvåor och treor, varav de största är på över 100 kvadrat.

Lägenheterna skulle egentligen bli bostadsrätter på den tiden byggföretaget Peab ägde fastigheterna, men rädslan att inte bli av med lägenheterna gjorde att Peab till slut sålde husen till fastighetsbolaget Valutan.

Sedan dess har inredningen renoverats och återställts med nytillverkade lister, dörrkarmar och lampor i gammaldags stil. Och nu har de första lägenheterna börjat hyras ut. Hyrorna blir dock höga, från 6700 kronor för en etta till en trea med havsutsikt för 15000 kronor.

- Ja, det är höga hyresnivåer, men samtidigt vill man inte göra avkall på kvalitén, så man försöker från alla håll och kanter och göra det billigare, men det blir inte så mycket billigare, förklarar Tino Goetze.

Men de som behöver flytta hemifrån, ungdomar, eller andra som inte har så mycket pengar, hur ska de få möjlighet att hyra billiga lägenheter?

- Ja, om jag hade något svar på den frågan. Det diskuteras ju också mycket från regeringens sida på vilket sätt man ska kunna subventionera hyresrätterna, det är väl ingen som har någon klar lösning på det ännu.

Så det är antingen dyra hyreslägenheter, eller inga alls?

- Ja, det är så det ser ut i dagens samhälle, konstaterar Tino Goetze, ägare till de nya hyreslägenheterna i de före detta kommunhusen i Visby.

Hans nästa projekt inom fastighetsbolaget Valutan är att bygga 56 hyreslägenheter på varuhuset Åhléns tak. Där hoppas Tino Goetze att hyrorna blir något lägre än i Visby innerstad.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".