Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Flytt av sjukgymnast vållar protester

Publicerat torsdag 3 december 2015 kl 05.00
Patient: Hon är jättebra och omtyckt
(2:02 min)
Lars-Inge och Sonia Söderberg Slite
Lars-Inge och Sonia Söderberg i Slite vill ha sjukgymnasten kvar. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio

Många slitebor protesterar mot att en sjukgymnast, som är knuten till vårdcentralen i Slite, mot sin vilja flyttas till Visby.

Ett 50-tal personer skrivit under ett protestbrev till regionens hälso- och sjukvårdsförvaltning där de kräver att hon ska få vara kvar i Slite. Sliteborna Sonia och Lars-Inge Söderberg är två av patienterna som är upprörda över beslutet att flytta sjukgymnasten.

- Varför ska vi inte få ha sjukgymnasten kvar när hon är jättebra och omtyckt?, undrar Sonia Söderberg.

- Det är som om vi här på landet är sämre än de är i stan eftersom de vill ha in henne till Visby.

Sonia och Lars-Inge Söderberg har fått hjälp av sjukgymnasten med bland annat knä- och ryggproblem. Det är ont om verksamma sjukgymnaster på norra Gotland efter att en praktik lade ner i Fårösund.

Båda två upplever att det dragits ner på resurserna till sjukgymnastiken även i Slite eftersom det tidigare fanns sammanlagt två sjukgymnasttjänster på orten. Men nu har de fått besked om att hon ersätts av två personer som jobbar deltid. Själv tror de att sjukgymnasten omplaceras eftersom hon protesterat mot bristen på resurser. De är oroliga för att hela sjukgymnastikverksamheten i Slite ska läggas ner.

Sjukgymnastens närmaste chef har inte varit tillgänglig för en kommentar, men Kerstin Lindgren som är resursområdeschef för habilitering och rehabilitering på Gotland, svarar så här på frågan om varför kvinnan mot sin och patienternas vilja flyttas från Slite till Visby.

- Man vill använda hennes kompetens i Visby och sjukgymnasten har under lång tid fått stå för mycket av sjukgymnastiken ensam. Man tänker att hon behöver mer kollegor.

Men hon vill ju själv vara kvar, varför flyttas hon ändå?

- Jag kan inte riktigt svara på det. När enhetschefen kommer tillbaka i slutet på veckan så behöver vi sätta oss och titta på det här som hänt och göra en plan.

- Det har aldrig funnits en tanke från oss på att dra in sjukgymnastiken i Slite. Det är inte det som är syftet med det här. Men jag förstår oron, säger Kerstin Lindgren.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".