Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Beslut som ska gynna jämställdhet genomförs inte

Publicerat fredag 4 december 2015 kl 05.00
Regionens jämställdhetsstrateg: Vi har varit dåliga på att informera.
(2:07 min)
Snöröjning på gångväg i Visby. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Att börja ploga gångvägar är jämställt. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Från 2010 arbetar Region Gotland aktivt för att jämställdhetsperspektiv ska genomsyra all verksamhet. Men alla som jobbar för regionen känner inte till strategin och vet vad som förväntas av dem.

Snöröjning är ett exempel på hur ett jämställdhetsperspektiv kan anläggas på de mest skilda verksamheter.

– Tänker man snöröjning och lägger ett genusperspektiv då syns det på många ställen att man först snöröjer de vägar som går till arbetsplatser eller ställen där flest män är användare. Sist kommer gångbanor, där många kvinnor går till och från sitt jobb, säger Katrin Rindlaug, Region Gotlands jämställdhetsstrateg.

Därför har regionen nu prioriterat om när man plogar efter ett snöfall, fortsätter hon.

– Vi startar på fler ställen med snöröjningen, så att det är en jämnare fördelning i användandet, så att det inte bara gynnar mannens arbetsplatser. 

Men Eugenio Ososrio, enhetschef på teknikförvaltningen, har inte hört talas om jämställdhetsintegrering. Visst plogar de vid arbetsplatser som skolor och lasarett - men det har inget med kön att göra, säger han:

– Man kan inte säga att det är mer kvinnor som cyklar än män i ett visst stråk.

Ett annat exempel som Katrin Rindlaug framhåller är hämtat från Kalmar län, där man infört något som kallas nattstopp på bussarna. Det betyder att en passagerare kan be om att få bli avsläppt mellan två hållplatser. Chauffören öppnar då endast framdörrarna, och ser till så att ingen annan än den som bett att få gå av där, stiger ur bussen.

– Och det nattstoppet finns här nu också. Vi kallar det inte för nattstopp utan vi kallar det för ett vanligt klokt bemötande av en resenär.

På kollektivtrafikens hemsida finns det dock ingen information om att den här möjligheten finns - och Madeleine Eriksson, personalansvarig på Gotlandsbuss, som kör trafiken, säger så här när P4 Gotland frågar vad som gäller:

– Vi har ju inte fått nåt direktiv från regionen om det här. Vi har ingenting som säger att vi ska stanna mellan hållplatserna, det finns inte i dag.

De som ska utföra de beslut som fattats av regionens politiker och tjänstemän, har med andra ord inte fått information om besluten.

– Nej, där har vi varit dåliga på att informera, det är ju vårt ansvar som region när vi ansvarar för trafiken. Så vi har varit dåliga på att informera både dem som ska genomföra det och dem som ska nyttja det, säger Katrin Rindlaug.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".