Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kyrkoherde får inte vara medlem i sin egen församling

Publicerat fredag 4 december 2015 kl 15.05
"Orättvist, det finns ingen annan förening som har det kravet"
(2:03 min)
Walter Wiklund kyrkoherde i Hoburgs församling. Foto: Jack Lantz/Sveriges Radio
Walter Wiklund bor i Burs men vill vara medlem i Hoburgs församling där han jobbar som kyrkoherde. Foto: Jack Lantz/Sveriges Radio

Walter Wiklund jobbar i Hoburgs församling och skulle även vilja vara medlem där, men han får inte det eftersom han bor i Burs.

- Det är ju höst orättvist, det finns ingen annan förening som har det kravet, säger Walter Wiklund.

Han är präst sedan 53 år och arbetar som kyrkoherde i Hoburgs församling. Men en gammal regel i kyrkoordningen som säger att man måste tillhöra församlingen som finns där man bor gör att han inte får bli medlem, eftersom han bor i Burs. Den regeln har Walter kämpat för att upphäva i över 40 år.

Walter Wiklund får också frågor om detta från sommarboende på Storsudret som gärna vill gå med i Hoburgs församling.

- Det är här vi känner att vi har vår församling, säger de - varför kan de då inte få vara medlemmar i församlingen? frågar sig Walter Wiklund.

Han är inte ensam om att vilja låta kyrkans medlemmar välja vilken församling de vill tillhöra. Nästan varje år lägger kyrkopartiet Fria liberaler i Svenska kyrkan (FiSK) en motion om detta, och varje gång blir den nedröstad. Torgny Larsson (S) sitter i kyrkomötet och var förra året ordförande i det utskott som yrkade på avslag på motionen.

- Svenska kyrkan är ingen förening, den är en folkkyrka som är rikstäckande. Det innebär att man tillhör den församling där man är skriven och betalar kyrkoavgift, säger Torgny Larsson. 

Principen att man ska till höra den församling som finns där man bor är reglerad i Lagen om Svenska kyrkan (1998:1591) som tillkom i en överenskommelse mellan kyrka och stat när de skiljdes åt. Ett argument som Kyrkomötet framfört för att avslå motionerna är just att respektera den överenskommelsen.

Walter Wiklund tycker däremot att det är dags att skilja kyrkan från staten en gång för alla, så att alla fritt får välja församling och församlingarna kan ta upp medlemsavgift istället för att kyrkoavgiften ska gå på skattesedeln. Och han är inte räd för att detta skulle leda till ett medlemsras.

- Kanske måste allt brinna ned till aska innan Fågel Fenix uppstår på nytt. Vi är ju inte främmande för uppståndelsen i Svenska kyrkan, säger Walter Wiklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".