Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sju socknar på Sudret blev utan anbud för snöröjning

Publicerat måndag 7 december 2015 kl 05.00
Miljökraven hindrade Leif Nilsson från att lägga anbud
(2:35 min)
Leif Nilsson, Tume Åkeri i Vamlingbo. Foto:Katarina Hedström/Sveriges Radio.
1 av 2
Leif Nilsson, Tume Åkeri i Vamlingbo, får röja snö - trots allt. Foto:Katarina Hedström/Sveriges Radio.
Eugenio Osorio, Teknikförvaltningen, chef Gatu- och markenheten. Foto:Katarina Hedström/Sveriges Radio
2 av 2
Eugenio Osorio, Teknikförvaltningen, chef Gatu- och markenheten. Foto:Katarina Hedström/Sveriges Radio

När anbudstiden gått ut hade inga anbud inkommit för vinterväghållningen i sju socknar på delar av Storsudret.

KARTA: Så här är snöröjningen indelad


När anbuden öppnades i fråga om den framtida vinterväghållningen såg det dystert ut när det gäller snöröjningen på delar av storsudret.

- Det var miljökraven som kom från kommunen, säger Leif Nilsson. Vi har tyvärr för få "miljömaskiner" som klarade kraven så därför kunde vi inte vara med, säger han.

Region Gotland krävde fordon, av viss miljöklass. Så fordonsparken räckte inte till för de tidigare snöröjarna. Leif Nilsson på Tume Åkeri i Vamlingbo var en av dem som avstod från att lägga anbud på att få röja snö.

Självklart måste det röjas snö på vägarna också i Hablingbo, Näs, Fide, Öja, Hamra, Vamlingbo och i Sundre.

Eugenio Osorio är chef på teknikförvaltningens gatu- och markenhet. Så här tänkte han om de uteblivna anbuden gällande sju socknar.

- Att vi skulle undersöka varför, säger han och kom fram till att det var problem med ett av kraven i förfrågningsunderlaget.

I förfrågningsunderlaget framgår under punkten miljökrav: att "motorer i entreprenadmaskiner som omfattas av EU:s regelverk ska uppfylla kraven enligt Steg II eller senare Steg-krav". "Fordon med totalvikt över 3,5 ton ska uppfylla kraven enligt Euro IV eller senare Euro-krav".

Det finns också uttalade krav om drivmedel. För det aktuella uppdraget med vinterväghållningen framgår att, när klassning finns, ska drivmedlet ha "bästa möjliga miljöklass som finns tillgänglig på aktuell plats".

När det gäller vinterväghållningen är Gotland indelat i tio distrikt. För nio av distrikten kom det sugna entreprenörer och ville ha jobb. Men för ett av dem - nr 7 - var det alltså blankt. De åkare som brukat köra där har alltså inte fordon som uppfyller de miljökrav som ställdes i upphandlingen, när det gäller motorer i entreprenadmaskiner till exempel.

Leif Nilsson på Tume åkeri i Vamlingbo säger att de har för lite andra jobb åt regionen - för lite jobb för att kunna köpa ett nytt fordon, av rätt miljöklass, för 1,5 miljon eller kanske 2 och sedan inte veta om den ens kommer till användning.

För förra året var det inte mycket till vinter. Så här beskriver Leif Nilsson åkeriets snöröjarinsats för regionen då.

-Noll timmars körning, säger han om småvägarna och han summerar tre timmar i Burgsviks samhälle.

Så vad händer nu då? Kommer plogen till Hablingbo, Sundre och socknarna däremellan? Jo, Eugenio Osorio, på regionen har kollat vad LOU, lagen om offentlig upphandling, sade om läget och kom fram till att de fick göra avsteg från de ställda miljökraven och upphandla direkt.

Så nu får Leif Nilsson och hans bror på Tume åkeri vara med och röja snö - trots att miljökraven först hindrade dem i snö-matchen.

Efter avslutad upphandling blev beslutet att Gotlands Åkericentral tog hem vinterväghållningen i fyra av distrikten (nr: 4,5,8 & 9) Fick sedan efter direktupphandling distrikt 7. Maskinring Gotland fick fyra distrikt (nr: 1,3,6 & 10) och Östra Gotlands Schakt tog hem anbudssegern i ett av de gotländska vägdistrikten (nr 2).

Men inte heller alla Region Gotlands fordon uppfyller de miljökrav som ställs på entreprenörerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".