Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Gotlandsägg ökar när intresset för ekoägg ökat

Publicerat söndag 6 december 2015 kl 08.34
"MAn är mån om sin hälsa - det är en trend som är rätt tydlig"
(1:10 min)
Höns på gården Lilla Bjers i Västerhejde. Foto: Moa Skimutis/SR Gotland
1 av 2
Frigående höns. Arkivfoto: Moa Skimutis/Sveriges Radio

Efterfrågan på ekologiska ägg ökar. När konsumenter bryr sig mer om vad de äter är Magnus Bolin som satsar på frigående hönor och ekoägg en vinnare

- Vi har gjort ett skifte från att vara en ganska stor leverantör av vanliga konventionella ägg till att gå över till mer ekologiskt och mer utehöns, säger Magnus Bolin, vd för Gotlandsägg som både producerar och packa ägg.

För att äggen ska få bli KRAV-märkta ställs en rad krav på hur hönan föds upp, vad de äter och hur de lever.

- De ska gå ute när det är tjänlig väderlek, säger Magnus Bolin.

Det som ligger bakom ökningen och efterfrågan är mer medvetna konsumenter, tror Magnus Bolin.

- Trenden är att man vill äta mer lokalproducerat, veta var maten kommer ifrån och man är mån som sin hälsa,  säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".