Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Cementas totala utsläpp av koldioxid minskar inte

Publicerat tisdag 8 december 2015 kl 05.00
Kerstin Nyberg: Vårt mål är inte satt med att vi ska minska de totala utsläppen.
(2:27 min)
Cementa i Slite. Foto: Karin Brindt/Sveriges Radio
Foto: Karin Brindt/Sveriges Radio

Cementafabriken i Slite släpper ut lika mycket koldioxid som för tio år sedan. Utsläppen ligger stadigt runt 1,5 miljoner ton koldioxid per år.

Slitefabriken är bland de fem största utsläpparna av klimatgaser i Sverige. Och gör att vi gotlänningar släpper ut överlägset mest koldioxid per person. Kerstin Nyberg, miljöchef på Cementa, svarar på frågan varför utsläppen inte blir lägre.

– Det har ju att göra med hur mycket vi producerar, hur mycket vi får sälja av vår produkt. Vi har ökat produktionen och då går de faktiska siffrorna för de totala utsläppen upp. Däremot så har vi minskat utsläppen av koldioxiden om man räknar per ton produkt, säger Kerstin Nyberg.

Vi på Cementa känner, som en tillverkare av Cement, ett stort ansvar både för miljön och för nästa generation.
(Citat ur film från Cementa)

Enligt statistik från Naturvårdsverket har utsläppen legat runt 1,5 miljoner ton per år de senaste tio åren och förra året var de högre än 2005.

Samtidigt har Cementa en vision att vara koldioxidneutrala 2030.

Följ oss i vår vision om noll procent koldioxidutsläpp 2030.
(Citat ur film från Cementa)

Kommer ni klara det med tanke på att era faktiska utsläpp inte har minskat de senaste tio åren?

– Fast det målet är satt per ton produkt. Det är det bästa sättet att mäta det här - per ton producerad produkt - och där minskar vi och fortsätter att minska. Vi siktar på att kunna vara klimatneutrala på sikt. Om det blir till precis 2030, det vågar jag inte svara på. Det finns en bit där som än så länge det inte finns teknik för och då pratar jag om att ta tillvara på koldioxiden.

Kommer ni minska de totala faktiska utsläppen om ni samtidigt ökar produktionen?

– Vårt mål är ju inte satt med att vi ska minska de totala utsläppen. Det är inte det primära målet. Utan det är per ton producerad produkt och att produkten på sikt ska vara klimatneutral.

Fast om man minskar utsläppen per ton produkt till noll och är koldioxidneutrala, är inte det också då att ha noll faktiska utsläpp?

– De faktiska totala utsläppen är ju var de är. Men de bidrar inte till klimatpåverkan.

Cementas nollvision av utsläpp behöver alltså inte betyda noll utsläpp. I Cementas fall handlar det om visionen att klimatpåverkan är noll för utsläppen i produktionen.

Hur då?

– Genom att de till exempel är från biobränslen, genom att det upptas av den betong som redan finns idag, genom att man tar tillvara på koldioxiden och pumpar ned den i bergrum så att den inte tillför mera koldioxid till atmosfären, säger Kerstin Nyberg, miljöchef på Cementa.

Maria Grahn, forskare i energi och miljö på Chalmers tekniska högskola i Göteborg, är kritisk till Cementas sätt att formulera sig kring sina miljömål och tycker att debatten då lätt blir förvirrad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".