Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Cementas utsläppsrätter räcker inte

Publicerat onsdag 9 december 2015 kl 05.00
"Inget vi löser på Sverigenivå"
(2:00 min)
Cementa i Slite. Foto: Jonas Neuman / SR Gotland
Foto: Jonas Neuman / Sveriges Radio

Cementas fabrik i Slite släpper ut mer koldioxid än vad anläggningen har utsläppsrätter till. Från 2013 har tilldelningen blivit betydligt mindre.

De senaste två åren handlar det om mer än 500 000 ton koldioxidutsläpp som Slitefabriken inte har utsläppsrätter för.

– Den tilldelning vi har fått har skett från en referensperiod 2008-2009 då vi tillverkade mindre ton cement ut från fabriken. Sen har vi gjort fabriken mer effektiv de senaste åren. Vi producerar mer och då släpper vi också ut mer koldioxid. Och där har vi ju en diff, säger Arvid Stjernberg, teknisk direktör på Cementa.

Orsaken till att Cementa inte har utsläppsrätter som täcker koldioxidutsläppen är framför allt att tilldelningen av utsläppsrätter blev betydligt mindre från och med 2013.

Innan fanns det för mycket utsläppsrätter i hela det europeiska systemet. Och kritiken var att det var för billigt att släppa ut koldioxid och att systemet inte fick den önskade effekten att utsläppen skulle bli lägre.

Följden blev att Cementa fick ungefär en halv miljon ton mindre i utsläppsrätter per år. Då gick Cementa från att ha fler utsläppsrätter än man behövde till ha ett underskott på över 250 000 ton koldioxid per år. Och tilldelningen minskar för varje år i hela systemet.

Arvid Stjernberg på Cementa säger att de kommer lösa det genom att få utsläppsrätter från andra anläggningar i Europa inom Heidelbergkoncernen, som bolaget tillhör.

– Det här är inget vi löser på Sverigenivå, utan det löser man totalt sett inom koncernen.

Så det kan vara utsläppsrätter från andra länder i Europa?

– Det kan det vara också, ja, säger Arvid Stjernberg på Cementa.

Förra året hade Cementa i Slite 273 000 ton för lite i utsläppsrätter och det gör att anläggningen hamnar på en andraplats i Sverige på listan med de största underskotten av utsläppsrätter. Bara Lulekrafts kraftvärmeverk i Luleå hade ännu större brist på utsläppsrätter.

Cementa kommer också att få färre utsläppsrätter för varje år. Bolaget måste därför minska produktionen eller sänka utsläppen om de tilldelade utsläppsrätterna ska räcka.

– För vår del handlar det om att bli så effektiva som möjligt i vår produktion för att minska emissionerna i så stor utsträckning vi kan. Och sen kommer det också att vara kopplat till, så klart, den totala produktionsnivån, säger Arvid Stjernberg, teknisk direktör på Cementa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".