Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lång väntan på gotländsk ekogris

Publicerat fredag 11 december 2015 kl 05.00
Blivande KRAV-grisbonde: Vi ser en bättre framtid i det här
(2:08 min)
Niklas Hermansson, Havor gård. Foto: Anna Jutehammar/Sveriges Radio
Niklas Hermansson. Foto: Anna Jutehammar/Sveriges Radio

Trots att allt fler konsumenter väljer ekologiskt kött kommer det inte heller i år att gå att köpa någon gotlandsproducerad ekologisk julskinka.

 

Gotlands slagteri tvingas köpa in KRAV-griskött från fastlandet som bland annat styckas till julskinka här. Först om drygt ett år räknar slakteriet med att få in de första gotländska ekogrisarna, säger platschefen Fredrik Sundblad.

- Vi ser det som positivt om fler vill ställa om. Det är ett sätt att utveckla verksamheten på Gotland att producera med KRAV och ekologiskt.

Han tror bland annat att det är utrymmeskraven som gjort att många bönder varit tveksamma till att ställa om. Grisar som föds upp enligt KRAV:s regler ska bland annat få gå ut året om. Inomhus har ett ekologiskt slaktsvin nästan tre gånger så stor yta som ett slaktsvin som föds upp konventionellt. KRAV-grisarnas foder måste vara ekologiskt odlat utan bekämpningsmedel och minst hälften ska komma från den egna gården.

Därför blir det dyrare att föda upp ekogrisar, men grisbonden får också bättre betalt för köttet. Gotlands slagteri betalar drygt 16 kronor per kilo för konventionellt uppfödda grisar, medan KRAV-grisar skulle betalas med drygt 40 kronor kilot.

Och nu är en gotländsk grisgård på gång att ställa om till ekologisk produktion. På Havor gård i Havdhem har man nu efter 20 års konventionell grisproduktion målet att vara KRAV-certifierade om drygt ett år säger en av ägarna Niklas Hermansson.

- Vi har redan i höst lagt om jorden för att få ett KRAV-godkänt foder till nästa höst. Man river ut de boxar som finns och skapar större lösdrifter.

Han tycker också att det ska bli roligt att släppa ut grisarna och tror att gården efter omställningen blir mer lönsam.

- Vi ser en bättre framtid i det här. Det är en väldigt stark efterfrågan på ekologiskt griskött just nu, säger Niklas Hermansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".