Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Storskalig utbyggnad av Vändburg oroar

Publicerat torsdag 10 december 2015 kl 03.32
Granne: Det kommer att vara en spökstad.
(1:54 min)
Janne Bergwall. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
1 av 3
Janne Bergvall, ordförande i föreningen Vändburgs framtid. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Möte i Hamra bygdegård. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
2 av 3
ötet i Hamra bygdegård samlade ett tjugotal deltagare. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Hamnen i Vändburg. Flygfoto: Gunnar Britse
3 av 3
Hamnen i Vändburg. Flygfoto: Gunnar Britse

Gör om och gör rätt - det är budskapet från föreningen Vändburgs framtid till Region Gotland, med anledning av förslaget till detaljplan för Vändburgs hamn, som just nu är ute för granskning

– Vi tycker inte att man har tillgodosett tillgängligheten till hamnen för allmänheten. Man har inte säkerställt det i detaljplaneförslaget, enligt vår mening i alla fall, sa Janne Bergwall, ordförande i föreningen Vändburgs framtid, vid mötet om Vändburgs framtid i Hamra bygdegård på onsdag kväll.

Dessutom efterlyser föreningen en vettig miljökonsekvensbeskrivning och en ekonomisk konsekvensanalys för regionens del, ifall projektet visar sig ogenomförbart.

På måndag är sista chansen att lämna synpunkter på Region Gotlands förslag till detaljplan. Närmare 70 bostadshus kan komma att byggas i Vändburg, på Storsudrets östkust, om planen klubbas igenom. En alldeles för hård exploatering, menade det tjugotal Suderbor som mötte upp i Hamra bygdegård i går kväll.

– Jag fattar inte vem som ska bo där. Det kommer att bli två månader på sommaren, och sen kommer det att vara en spökstad, sa Margit Stengård, i dag närmsta granne med hamnen.

Både Margit Stengård och Janne Bergwall var dock noga med att påpeka att man inte är motståndare till att Vändburgs hamn utvecklas.

– Men däremot tycker vi att det bör vara en varsam utveckling, sa Janne Bergwall som dessutom efterlyste en ordentlig dialog med folket i bygden.

Den täta och relativt höga bebyggelse som exploatören vill skapa, saknar kopplingar till Gotländsk tradition, menade flera kritiker.

– Det är inte nån slags bohuslänsk idyll vi ska ha här nere på Sudret, sa Britt-Marie Bergstedt, som flyttade till Sudret från Bohuslän för ett år sen.

Föreningens budskap till Region Gotland är att man gör om detaljplaneprocessen.

– Vi tycker att den är så pass dåligt underbyggd, sa Janne Bergwall.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".