Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skolbarn med skilda föräldrar får byta taxibolag

Publicerat torsdag 10 december 2015 kl 09.51
Taxi för skolbarn med skilda föräldrar
(6:02 min)
Peter Melander, ordf TaxiGotland Foto Lasse Ahnell Sverigesradio
1 av 2
Peter Melander, ordf TaxiGotland Foto Lasse Ahnell Sverigesradio
Therese Agehed o Elinor Löfgren Foto Lasse Ahnell Sverigesradio
2 av 2
Therese Agehed är upphandlare o Elinor Löfgren (till höger) är skolskjutssamordnare på Buf. Foto Lasse Ahnell Sverigesradio

Taxikurir nyanställer och TaxiGotland drar ner, efter Region Gotlands upphandling för att köra skolbarn med skilda föräldrar till skolan.

Varje vecka skall barn med växelvis boende hos skilda föräldrar och barn med särskilda behov skjutsas till och från grundskolorna runt om på hela Gotland.

Nu har en ny upphandling gjorts där barnen kommer att köras med taxi till skolorna när det behövs. Elinor Lövgren som är buss-samordnare på Barn- och utbildningsförvaltningen berättar att eleverna åker sin vanliga skolskjuts den ena veckan och om den andre föräldern bor längre bort där ingen skolskjuts går till rätt skola så blir det taxi.

Varje skoldag är det cirka 40 barn som sätter sig i taxibilar för att komma till skolan och antalet är ganska konstant, det konstaterar Elinor Löfgren. En nyhet i upphandlingen är att bilarna dirigeras via Samres växel och att föräldrar kan anmäla förändringar dygnet runt.

Den nya upphandlingen för att taxi ska köra barnen är uppdelad i fyra distrikt där Klinte taxi behåller södra delen men där Slite taxi och Taxi Gotland förlorar sina distrikt.

Istället är det Taxikurir som nu skall köra på norra och mellersta Gotland samt Visby. Jimmy Leandersson är idag en glad vd som berättar att man ökar med 10 bilar till totalt 40 och utökar antalet förare på Gotland till 70. Han konstaterar att Taxikurir nu är dubbelt så stora som närmaste konkurrent.

Peter Melander är styrelseordförande för åkarna i Taxi Gotland och efter att ha lämnat anbud på nästan dubbla kostnaden mot konkurrenten så tvingas man nu till neddragningar i form av färre timmars anställning.

En del skolbarn med skilda föräldrar får också skjuts med någon av föräldrarna, och sen betalar regionen milersättning. Andra barn kan åka med vanlig skolbuss till och från skolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".