Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Recept på Maos röda fläsk i steam buns

Publicerat fredag 11 december 2015 kl 12.59

Gustaf Jörneus ger oss receptet på en asiatisk fläskrätt som ska kombineras med kimchi och steam buns.

Röda fläsket
500 g sidfläsk
5 cm ingefära
0,5-1 dl ljus sirap
2 msk sherry
4 tsk socker
2 tsk sichuanpeppar
3 st stjärnanis
1 hel muskotnöt
1 kanelstång
3 lagerblad
1 tsk kryddnejlika


Valfritt om man vill ha kvar svålen eller ta bort.
Tärna fläsket och lägg i gryta.
Täck med vatten, koka upp och skumma av.
Tillsätt övriga ingredienser och koka under lock ca 60 minuter.

Ta av locket, koka ned vätskan och ta bort kryddorna. Rör ordentligt för att undvika att det bränns fast.


Snabb kimchi
1 huvud salladskål
1 bit rättika
4 salladslökar
4 cm ingefära
2 vitlöksklyftor
0,5 dl sesamolja
1 msk chili
1 dl havssalt
En halv gurka
1 msk fisksås
2 msk ättiksprit 12%
2 msk socker

Bryt ned kålen i större bitar i en skål eller kastrull.
Tillsätt saltet och lägg på en tyngd.
Låt vila en timme eller två.
Skölj kålen.

Blanda övriga ingredienser utom gurkan och rättikan till en dressing.

Tillsätt dressingen till kålen som strimlats till mindre bitar. Tillsätt skivad gurka och strimlad rättika.


Steam buns
3 dl fingervarmt vatten
9 dl mjöl
½ pkt jäst
½ dl strösocker
½ msk salt
4 mask olja

Blanda ingredienserna och knåda i 10 minuter.
Jäs under duk i 45 minuter.
Dela upp degen i ca 24 bitar och forma till bollar.
Kavla ut till en oval, platt och vik på mitten.
Lägg på bakplåtspapper och jäs ytterligare 45 minuter.
Baka i ånga 20-25 minuter.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".