Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Gotland klarar inte miljömålen till 2020

Publicerat tisdag 15 december 2015 kl 12.12
Vitsippor och orkidé i Eskelhems prästänge. Foto: Henrik Wallenius/P4 Gotland
Vitsippor och orkidé i Eskelhems prästänge. Foto: Henrik Wallenius/P4 Gotland

Trots att det görs mycket för miljön på Gotland, bedömer länsstyrelsen att inget av målen som satts till år 2020 kommer att nås.

De mål som det ser mörkast ut för handlar mycket om biologisk mångfald, "Ett rikt odlingslandskap" och "Ett rikt växt- och djurliv".

Det är främst storskaligheten i lant- och skogsbruk som är orsaken till att antalet växt- och djurarter minskar, konstaterar länsstyrelsen i sin uppföljning .

För målet "Ingen övergödning", går utvecklingen i en svag positiv riktning och effekterna av alla åtgärder inom lantbruket och avloppsområdet har börjat synas i havet genom mindre kväve och fosfor.

När det gäller "Giftfri miljö", saknas det mycket kunskap, eftersom det kommer nya kemikalier varje dag och effekterna på människor och miljön är osäker, konstaterar länsstyrelsen.

Målen är högt satta och trots att många jobbar aktivt för att förbättra miljön, är länsstyrelsen bedömning att målen inte kommer att nås till år 2020.

 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".