Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Klimatförändringar slår hårt mot livet i Östersjön

Publicerat onsdag 16 december 2015 kl 05.00
Lennart Nyman: hela biologin i Östersjön förändras
(2:00 min)
Januarisol över gotländsk kust. Foto: Henrik Wallenius/P4 Gotland Sveriges Radio
Livet under ytan kommer att förändras om klimatförändringarna inte hejdas. Foto: Henrik Wallenius/P4 Gotland Sveriges Radio

Om temperaturen i Östersjön stiger med fyra grader, förändras livet under ytan totalt. Torsk och strömming försvinner, medan främmande arter som svartmunnad smörbult och kammanet tar över.

– Vid fyra grader sker väldigt stora förändringar som jag ser det, säger Lennart Nyman, tidigare naturvårdschef på Världsnaturfonden samt laboratoriechef på dåvarande Fiskeriverket. 

– Då kommer hela biologin i Östersjön att förändras, från plankton upp till de största fiskar och även till sälar, tumlare och sjöfågel.

På uppdrag av organisationen Coalition Clean Baltic har han tagit fram en rapport som sammanfattar vad som kommer att hända med livet i Östersjön om temperaturen stiger med två respektive fyra grader.

Redan vid en temperaturökning på två grader, kommer det att förändras påtagligt. Men om temperaturen skulle stiga med fyra grader, kommer Östersjön att förändras fullständigt - och flera av våra vanligaste arter helt försvinna, spår Lennart Nyman.

– Torsk, sill och skarpsill, det är de tre helt dominerande fiskarterna i Östersjön. De tre, och framför allt torsken, kommer att slås ut helt.

Förutom höjd temperatur, räknar de flesta forskare även med att nederbörden kring Östersjön kommer att öka. Det innebär att salthalten i havet sjunker och att de marina arterna trängs undan. Vilket inte bara betyder att sälar, tumlare och många sjöfåglar kommer få svårt att hitta mat - även yrkesfisket påverkas.

– Utsjöfisket på torsk, sill och skarpsill kommer nog att få slå igen.

Arter som gynnas av ett varmare och sötare hav är framför allt två så kallade invasiva arter, som inte finns här naturligt, men som tagit sig hit med människans hjälp.

– Svartmunnad smörbult och en liten manet, en kammanet. Den dammsuger vattnet på djurplankton och djurplankton är basen för födan för nästan alla fiskar under någon del av deras liv.

Men trots de dystra scenarier som skissas i rapporten, menar Lennart Nyman att de finns hopp för Östersjön. Inte minst med tanke på det klimatavtal som nyligen klubbades i Paris, där världens ledare enades om att den globala temperaturökningen ska hållas väl under två grader - men helst begränsas till en och en halv grad.

– Alla fakta är ju i princip nu kända. Det gäller att få ner utsläppen av framför allt koldioxid, det är absolut nödvändigt, avslutar Lennart Nyman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".