Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Just nu
Europa League-lottningen: Östersund mot Arsenal Varning för halka - lastbil fast i Lasarettsbacken.

Många synpunkter på Vändburg

Publicerat onsdag 16 december 2015 kl 12.13
Hamnen i Vändburg. Flygfoto: Gunnar Britse
Hamnen i Vändburg. Flygfoto: Gunnar Britse

En mängd synpunkter har lämnats in på planerna på att exploatera Vändburgs hamn och bygga 70 hus, café och restaurang och ett tolv meter högt torn där. Och det finns fortfarande en del kritik mot planerna.

En mängd synpunkter har lämnats in på planerna på att exploatera Vändburgs hamn och bygga 70 hus, café och restaurang och ett tolv meter högt torn där. Och det finns fortfarande en del kritik mot planerna.

Som vi tidigare berättat har Föreningen Vändburgs framtid varit kritisk och vill ha en mer småskalig bebyggelse. De tycker att det höga tornet borde utgå ur planen och att takhöjden på husen, som nu är satt till 7,5 meter borde sänkas till 5 meter. De vill inte heller att husen som byggs ska kunna hyras ut. De tycker inte heller att regionen tillgodosett tillgängligheten till hamnen för allmänheten.

Föreningen vill också att det ska göras en arkeologisk undersökning av fornlämningen

"Kungsgraven" eftersom den riskerar att förstöras under byggprocessen.

Dessutom efterlyser föreningen en miljökonsekvensbeskrivning och en ekonomisk konsekvensanalys.

Flera sommarboende tycker att det är en för storskalig exploatering i kustlandskapet som de anser liknar en modern fiskeby och förstör naturområdet. Några tror att det blir en spökby eftersom det blir för dyrt att köpa hus där. En annan fråga som tas upp av flera boende är hur vatten och avlopp ska lösas och om det kan påverka till Östersjön. Det är också något som länsstyrelsen påpekar som ett olöst problem, vilket gör att länsstyrelsen inte kan bedöma om detaljplanen kan förverkligas.

Flera som skickat in sina synpunkter tar upp att yrkesfisket hotas eftersom det inte utretts hur husbyggnationen kommer påverka tillgängligheten i hamnen. De vill inte att norra delen av hamnen ska bebyggas utan istället reserveras för fiske, sjöräddning och dykverksamhet.

Även länsstyrelsen tar upp konsekvenserna för yrkefisket och menar att det kan bli problem med lossning vid kajen. Buller från lastning och lossning är också något som inte utretts tillräckligt, menar länsstyrelsen, som påpekar att det måste utredas innan det kan byggas hus i hamnen.

Och både yrkesfiskarna själva från Ölands och Gotland fiskarförbund och Sjöräddningssällskapet har också yttrat sig om hur viktig Vändburgs hamn är för dem. Sjöräddningssällskapet skriver att den planerade bebyggelsen i hamnen kan hindra deras verksamhet eftersom det blir trångt och hamnen blir privat.

Och konsekvenserna för yrkefisket är också något som länsstyrelsen tar upp i sina synpunkter och menar att det kan bli problem med lossning vid kajen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".