Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Gravad lax som Tommy Malmquist gör den

Publicerat fredag 18 december 2015 kl 11.04
Gravad lax. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
1 av 2
Gravad lax. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
Tommy Malmquist. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
2 av 2
Tommy Malmquist. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio

Sjaustrukocken Tommy Malmquist lagar julmat i Maris Café. Här är hans recept på hur man gravar lax.

1 En sida laxfilé

2 Gör små snitt i skinnsidan.

3 I botten av en form tillsätt rikligt med lika delar salt och socker, rikligt med fin hackad färsk dill, 2msk krossad vitpeppar och några stänk kallpressad rapsolja i botten på formen.

3 Lägg i halva laxbiten med skinnsidan nedåt.

4 Ovan på laxfilén i formen lägger man i rikligt med lika delar salt och socker, rikligt med fin hackad färsk dill, 2msk krossad vitpeppar och några stänk kallpressad rapsolja ovanpå laxfilén i formen.

5 Lägg på den andra laxfilén ovanpå med köttsidan nedåt.

6 Ovan på den övre laxfilén lägger man rikligt med lika delar salt och socker, rikligt med fin hackad färsk dill, 2msk krossad vitpeppar och några stänk kallpressad rapsolja.

7 Täck med plastfolie.

8 lägg gärna en liten tyngd som håller ner laxfiléerna nere.

9 Vänd på laxfiléerna så den som ligger överst hamnar unders en gång om dagen.

10 Passa på att ösa över spadet som har bildats både över och i mellan laxfiléerna i tre dagar.

11 Ta bort alla kryddorna skiva laxfilén tunt och servera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".