Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stora brister i brandsäkerheten på asylboenden

Publicerat måndag 21 december 2015 kl 05.00
Peter Schöön: Viktigt för oss att de boende känner sig trygga
(2:42 min)
Flera vägledande skyltar "springande gubbe" var ur funktion vid Räddningstjänstens tillsyn. Foto: Katarina Hedström/ Sveriges Radio
Flera vägledande skyltar "springande gubbe" var ur funktion vid Räddningstjänstens tillsyn. Foto: Katarina Hedström/ Sveriges Radio

När Räddningstjänsten inspekterat Gotlands asylboenden har flera brister i brandskyddet upptäckts. Åtgärder krävs snarast.

- Vi är medvetna om att det är en förhöjd risk kring asylboendena och det är vi uppmärksamma på när vi "tillsynar" de här objekten, säger brandinspektör Peter Schöön. Han tycker att det är viktigt att fastighetsägarna - och de som driver boendena - tar brandsäkerheten på allvar, mot bakgrund av de många bränder som inträffat på asylboenden i landet.

Brandskyddsföreningens "Vägledning för brandskydd i boenden för asylsökande"

Flera av de brister som upptäckts vid tillsyn har fått Räddningstjänsten att kräva "åtgärder snarast".

P4 Gotland har läst "åtgärdslistorna" som Räddningstjänstens inspektörer skrivit efter tillsynsbesök på asylboenden.

Med tanke på att det rör sig om fastigheter där det också tidigare drivits boende - om än för turister - så är det oroande läsning över brister i brandskyddet. Brandvarnare som saknas i rummen, Hela byggnader som saknar automatiskt brand- och utrymningslarm, vägledande skyltar som är ur funktion och alltså inte lyser vägen mot utgång, och åtskilliga dörrar som saknar rätt brandklassning; som då alltså inte står emot brand i de 30 minuter som krävs.

- Det här har man ju faktiskt skyldighet att leva upp till kontinuerligt när man har verksamhet säger Peter Schöön.

Bristerna skall alltså ses i ljuset av att byggnaderna många gånger rör sig om anläggningar som redan varit i långvarigt bruk för uthyrning till turister. Att det ändå upptäckts så många fel förklarar Räddningstjänsten med att byggnaderna kan har varit ordentligt besiktade genom stickprovskontroller tidigare, men att tillsynen då inte varit på alla utrymmen, stugor, lador och gårdshus. Med den förhöjda risk som anses finnas för asylboenden, efter flera misstänkta anlagda bränder på fastlandet, har Räddningstjänsten inspekterat boendena med en "annan riskbild" för ögonen. Till exempel föreslås röjning av buskage och sly runt byggnaderna för att minska risken för anlagd brand, liksom fasadbelysning på mörka partier runt byggnaderna av samma skäl. 

För en byggnad, där det saknades automatiskt brand- och utrymningslarm, har räddningstjänsten krävt att brandvakt skall finnas på plats, dygnet runt.

Fram till dess att ett automatiskt utrymningslarm installerats fick de ansvariga hårda ord från Räddningstjänsten att snarast ordna saken "manuellt".

Om de tekniska lösningarna saknas måste brandsäkerheten lösas "organisatoriskt", förklarar Peter Schöön.

- I form av ronderande brandvakter som hela tiden kan vara uppmärksamma på de eventuella incidenter som kan ske.

På ett ställe saknades alternativ väg ut från en övre lägenhet i ett gårdshus.

- Det är inte acceptabelt att det skall vara så. Alla boende skall ha möjlighet till två av varandra oberoende utrymningsvägar, säger Peter Schöön.

Mot bakgrund av de många bränder - både anlagda och andra - som uppstått på landets asylboenden rekommenderar räddningstjänsten alla boenden att det skall gås ronder omkring byggnaderna dygnet runt - som en lämplig åtgärd för att minimera risken för anlagd brand.

De upptäckta bristerna får anses häpnadsväckande med tanke på det som Migrationsverket krävt i upphandlingen. "Innan den första asylsökande placeras på anläggningen ska kraven på anläggningen vara uppfyllda", står det bland annat. Men Räddningstjänstens brandsyn på Gotland har i något fall skett också ett par veckor efter inflyttning.

Fel ordning, tycker brandsinspektören Peter Schöön som är kritisk till om Migrationsverket efterlever sina egna krav.

Det är leverantörens ansvar att åtgärda bristerna, sa Migrationsverkets Gotlandschef Mikael Landberg i P4 Gotland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".