Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Aggressiva fiskar sprider sig snabbt i Östersjön

Publicerat lördag 26 december 2015 kl 08.00
Forskare: Inte sannolikt att spridningen kan stoppas.
(2:00 min)
Smörbult. Foto: Gunnel Wallin/Sveriges Radio
Smörbult. Foto: Gunnel Wallin/Sveriges Radio

Ett aggressivt och asocialt beteende är en orsak till att den svartmunnade smörbulten i snabb takt nu sprider sig längs Gotlandskusten.

Den svartmunnade smörbulten har tagit sig till Östersjön från Svarta Havet och Kaspiska Havet, med hjälp av fartygens barlastvatten. Den främmande fisken kan bland annat konkurrera ut flundran. 

– Individerna som sprider sig först har ett annorlunda beteende än de som stannar kvar. När det tycker att det börjar bli trångt då åker de vidare. Och de är mer riskbenägna, mer aktiva och håller sig hellre för sig själva än i grupp. De är asociala, så att säga.

Magnus Thorlacius, vid Umeå universitet, la i december fram sin avhandling om hur fisken sprider sig i Östersjön. Han har bland annat studerat svartmunnad smörbult i Visby hamn. Och det är alltså de individer som inte gillar när det blir för många fiskar på samma ställe, som sprider sig först, visar hans forskning. Därför är det bråttom, när man väl upptäckt fisken på en ny plats - i alla om man vill försöka hindra den från att sprida sig vidare.

– Det dröjer så lite som tre till fem år innan de börjar sprida sig i stora mängder. Så åtgärder måste göras helst inom tre år.

En annan faktor som kan bidra till spridningen är fiskens beteende vintertid. Då drar den dig sig ut på djupare vatten, och på natten simmar larverna upp mot ytan, för att äta plankton.

– Och då kan de ju spridas via strömmar i vattnet eller hamna i barlastvatten på båtar, säger Magnus Thorlacius.

1990 hittades svartmunnad smörbult för första gången i Östersjön, då i Polen. 2010 dök den upp i Visby och sen dess har den konstaterats i flera hamnar på ön. I Visby hamn är den numera talrik och 2014 hittade Magnus Thorlacius gott om svartmunnad smörbult längs stränderna utanför hamnen, både norr- och söderut.

Medan vissa rovfiskar skulle kunna tjäna på att svartmunnad smörbult etablerar sig - genom att smörbulten blir mat åt dem - så ser andra ut att bli förlorare. Tånglaken och inte minst flundran riskerar att konkurreras ut av den aggressiva fisken som gärna uppehåller sig på samma platser och lever på samma föda som flundran.

– Den kommer förmodligen att ha en negativ effekt på flundra och tånglake och andra mindre, liknande fiskar.

Magnus Thorlacius bedömer det som osannolikt att det går att stoppa den svartmunnade smörbulten från att sprida sig i Östersjön.

– Men genom att fiska dem intensivt, i början, så skulle man kunna sakta ner spridningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".