Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Enklare regler kan ge gotländska fiskare färre böter

Publicerat torsdag 24 december 2015 kl 05.00
Fiskare: Nuvarande regler ett lotteri.
(1:33 min)
Strömming och skarpsill. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Det är inte lätt att se skillnaden på strömming och skarpsill när arterna blandas. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Trots att gotländska fiskare rapporterar sin fångst enligt de instruktioner de fått, drabbas de ofta av böter. Inom EU diskuteras nu ett förslag som ska göra det lättare för yrkesfiskare att fångstrapportera.

Benny Ahlström fiskar strömming och skarpsill med fiskebåten Axelia från Ronehamn.  

– Även om du tycker att du har gjort rätt... får du en kontroll så kan du ge dig fan på att du får fel i vilket fall som helst. Om du så har gjort rätt så blir det fel ändå, säger han.

Om han får mer än fem ton fisk när han är ute, måste Benny Ahlström föranmäla det till Havs- och vattenmyndigheten, innan han kommer i land. Dels ska han uppskatta fångstens totalvikt, dels ska han ta stickprov och räkna ut hur stor del av fångsten som består av strömming respektive skarpsill. Blir det sen kontroll, och det visar sig att hans stickprov skiljer sig mer än tio procent från kontrollanternas stickprover, blir det böter.

– Det är ungefär som en tombola, det är ett lotteri.

Länsstyrelsen på Gotland har skrivit till Havs- och vattenmyndigheten och efterlyst lättnader i regelverket - eftersom det är så svårt för fiskarna att göra rätt. Nu ser en förändring ut att vara på gång.

– Det ligger ett förslag på att toleransmarginalen ska gälla för fångsten totalt ombord och inte per art. Jag vill poängtera att det är ett förslag, men det lutar åt det hållet, säger Anna Söderblom, enhetschef för Havs- och vattenmyndighetens landningskontroller.

Det är alltså kravet på att uppskatta artfördelningen som föreslås försvinna. Kravet på att uppskatta totalvikten kommer att kvarstå.

Tore Johnsson är ordförande för fiskarnas producentorganisation i Östersjön och vice ordförande för Ölands och Gotlands fiskareförbund. Han är positiv till förslaget:

– Det är bra om det blir en förenkling, så att det blir lättare för dem som är på havet och jobbar och ska leverera det här.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".