Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gotländsk hemtjänstpersonal har fått lagliga arbetskläder

Publicerat måndag 28 december 2015 kl 15.43
Kortärmad tröja eller bussarong och väst
(6:08 min)
Flera plagg och flera färgkombinationer finns, Foto Lasse Ahnell Sverigesradio
1 av 2
Flera plagg och flera färgkombinationer finns, Foto Lasse Ahnell Sverigesradio
Avdchef hemtjänst Agneta Nyström Gotland. Foto Lasse Ahnell Sverigesradio
2 av 2
Avdchef hemtjänst Agneta Nyström Gotland. Foto Lasse Ahnell Sverigesradio

Region Gotland införde för mer än ett år sedan arbetskläder för sina 400 anställda inom bl.a. hemtjänst. Kläder och tvätt står arbetsgivaren för men kläderna får inte tas hem pga. smittrisk.

Föreskriften SOFS 2015:10 införs från 1 januari 2016 och tvingar personal inom hemtjänst, tandvård, LSS och särskilda boenden att använda och byta arbetskläder varje dag. Landstingen har valt att tillhandahålla men för kommunerna är det inte tvingande.

Men Region Gotland ligger den här gången före lagstiftningen. Nualnoi Östman och Birgit Gahnström som arbetar på Gråbo konstaterar att det fungerar och att kläderna tvättas i huset. Några byxor har det ännu inte blivit men kortärmad tröja eller bussarong och väst är det som Region tillhandahåller. Lite mer arbetskläder att byta med ser gärna Birgit Gahnström eftersom hon gärna använder personliga kläder och funderar på att märka "sina" plagg.

Gotlands Hemtjänster AB är ett privat företag och näst störst på Gotland med cirka 200 brukare och 130 personal. Företaget köper in kläder till sina anställda och tvättning ser även här lite olika ut beroende på de olika boenden. Diskussioner pågår om rutiner för de lagstadgade arbetskläderna konstaterar biträdande verksamhetschefen Johanna Olsson.

Avdelningschef och ansvarig för Region Gotlands hemtjänst med cirka 800 brukare och 400 personal är Agneta Nyström och hon beskriver att de har läget under kontroll. Vid omorganisationen för mer än ett år sedan infördes arbetskläder och till lagens ikraftträdande har antalet plagg setts över så alla har det de behöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".