Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljöpremier viktiga för bilköpare

Publicerat tisdag 29 december 2015 kl 16.32
Säljaren Sören Norman: När pengarna tog slut dog intresset helt för elbilar
(6:08 min)
Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
1 av 5
Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Sören Norman. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
2 av 5
Sören Norman på Motorcentralen som säljer Volvo, Renault, Nissan och Dacia. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
David Andersson. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
3 av 5
David Anderssons bilfirma säljer Toyota och Hyundai. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Denis Lundin, vd Lundins Bil. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
4 av 5
Dennis Lundin säljer Ford och Peugeot. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
5 av 5
Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Bilhandlare P4 Gotland träffat säger att intresset för miljöbilar är stort och köparna är kunniga, men bilarna är så pass dyra att skatterabatten är viktig.

Intresset för olika slags miljö och hybridbilar varierar hos bilhandlarna, och speglar samtidigt vad märkena de säljer har valt att satsa på. Det är mycket myndigheter och företag som väljer de dyrare miljöalternativen, för att satsa på en hög profil, men intresset ökar hos privatpersoner.

På Bilvalet i Visby säljer de mest hybridbilar som går på både bensin och el, och där batterierna laddas vid landsvägskörning när bensinmotorn används, vilket speglar deras märken Toyota och Hyundai. 

- Över hälften av vår nybilsförsäljning är miljöbilar, säger vd David Andersson.

Snett över gatan på Skarphäll, hos Lundins bil säljer de både hybrider och gasbilar, det som Ford och Peugeot har satsat på, enligt vd Dennis Lundin. Då är både tillgången på tankställen för biogas och ekonomin viktig för kunderna.

- Det är ju sagt att vi ska få stationer från norr till söder, och kommer de upp blir det naturligtvis mer förfrågningar, säger Dennis Lundin.

Lite längre norrut i Visby säljer Motorcentralen mycket elbilar, även om bensin och diesel fortfarande är stort. Att elbilarna går så bra beror på att Nissan och Renault satsat på förmånliga leasingavtal för att stimulera försäljningen - som tagit fart under 2015.

Samtidigt är miljöpremierna viktiga för köparna enligt Sören Norman som är försäljare på Motorcentralen.

- Man såg när pengarna tog slut, då dog intresset helt för elbilar. Sen när pengarna kom tillbaks då kunde man nästan från dag ett räkna kunder igen som kom och var intresserade, säger Sören Norman.

Det nya som är på väg är el-vätgas hybrider som bara släpper ut vatten.

- Bilen kommer finnas nästa år. 2017 kommer storstadsregionerna ha en stor försäljning. Idag kan du köra från Stockholm till Italien, infrastrukturen har börjat utvecklas och kommer att utvecklas snabbt, säger David Andersson.

Han konstaterar också att etanolbilarna är på väg bort - de var bara en fluga. En annan bilhandlare svarade bara i ett mejl att han är "gruvligt trött på att spekulera i framtidens drivmedel. Alla alternativa drivmedel är i nuläget för dyra".

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".