Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oro över ny gasledning i Östersjön

Publicerat onsdag 30 december 2015 kl 11.42
Nord Streams gasledning genom Östersjön. Foto: SR Gotland
Nord Streams gasledning genom Östersjön. Foto: SR Gotland

När EU:s stats- och regeringschefer höll sitt sista toppmöte för året, en vecka före jul, var Italiens premiärminister Matteo Renzi oroad över planerna på att dra en parallelledning till den omstridda Nordstream i Östersjön för att på så vis fördubbla gasinflödet från Ryssland.

När EU:s stats- och regeringschefer höll sitt sista toppmöte för året, en vecka före jul, var Italiens premiärminister Matteo Renzi ordentligt uppjagad över planerna på att dra en parallelledning till den omstridda Nordstream i Östersjön för att på så vis fördubbla gasinflödet från Ryssland.

-När jag ser ett problem så räcker jag upp handen, förklarade Renzi på sin presskonferens efteråt, sedan han fått med sig en rad andra EU-länder på att uttala sin tvekan över projektet.

Oron är dubbelbottnad. Dels finns i flera östländer en rädsla för att Nordstream2 ska göra det möjligt för Ryssland att av politiska skäl strama åt gasleveranserna till deras länder - och Ukraina - utan att det drabbar exempelvis Tyskland. Dels finns i Sydeuropa en klar irritation över att "systerprojektet" Southstream, som skulle ha gett direkta gasleveranser till deras länder, blivit stoppat.

-Det ger en dålig eftersmak när Southstream i fjol blockerades... medan det nu pratas om att dubbla Nordstream utan diskussion, sade Renzi missnöjt efter EU-toppmötet.

Tvekan i Bryssel

Bakom Nordstream2 står främst statskontrollerade ryska jätten Gazprom. Men också västliga storbolag som Shell, Basf och Eon ingår i projektet. Mycket av kritiken från Italien, Polen, Ungern och de andra motståndarna riktas mot Tyskland - som dock slår ifrån sig.

-Det här är först och främst ett kommersiellt projekt... Nu får vi vänta och se vad som händer med alla tillstånd och licenser, sade förbundskansler Angela Merkel efter toppmötet.

Även från Bryssel hörs dock tydlig tvekan. EU-kommissionen har beräknat att Nordstream 2 skulle göra att 80 procent av all rysk gas kommer att nå EU på ett och samma ställe och att Gazprom i så fall får 60 procent av marknadsandelen i Tyskland.

-Enligt min mening så hjälper Nordstream varken till för att öka (import)mångfalden eller minska energibehovet, sade EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk efter toppmötet.

Gasledningen Nordstream - som egentligen är två ledningar - går genom Östersjön från Viborg i Ryssland till Lubmin i Tyskland och togs i drift 2011 och 2012. Ledningarna kan transportera 55 miljarder kubikmeter gas om året.

Nordstream2 - ytterligare två ledningar - är tänkt att läggas parallellt med tidigare ledningar och ska öka kapaciteten till 110 miljarder kubikmeter gas. När - och om - bygget kan komma igång är ännu inte klart.

Wiktor Nummelin/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".