Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fårö hembygdsförening bryter med Bergmancenter

Publicerat tisdag 5 januari 2016 kl 05.00
Agneta Söderdahl: Det är en kulturkrock.
(2:05 min)
Bergmancenter och Fårö museum. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
1 av 2
Bergmancenter och Fårö museum. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Agneta Söderdahl. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
2 av 2
Agneta Söderdahl. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Efter ett års fruktlösa förhandlingar har Fårö hembygdsförening beslutat att avsluta samarbetet med Bergmancenter – som i sin tur backar och meddelar att man nu accepterar hembygdsföreningens ekonomiska krav.

– Det handlar om ekonomiska frågor och en del avtalsmässiga frågor, förklarar Agneta Söderdahl, ordförande i Fårö hembygdsförening.

Föreningen var med redan från början när planerna på ett Bergmancenter tog form. Medlemmarnas insatser har främst bestått i arbetsinsatser - man har reparerat fönster, kokat kaffe och byggt utställningar. Ett avtal har angett ramarna för samarbetet - men förra året blev det inget samarbetsavtal.

– Man ansåg att vårt avtal var för dåligt skrivet och det var det man nu ville reglera och det kom in en massa underliga poster och kostnader som vi varken kände igen eller hade råd att betala, fortsätter Agneta Söderdahl.

Svårigheterna började när Bergmancenter ville ha betalt av föreningen för el- och värmekostnader.

– Och när vi hade suttit ett helt år, 2015 – och det har inte funkat med våra samtal och vi har inte kommit överens – då beslutade vi att nu avslutar vi samarbetet.

Ett påtagligt resultat av konflikten blir att man nu kommer att bygga en vägg i lokalerna, och separata entréer till Bergmancenter respektive Fårö museum, som hembygdsföreningen driver.

– Så har det dessvärre blivit, säger Agneta Söderdahl.

Kerstin Brunnberg är ordförande i stiftelsen Bergmancenter. Hon medger att man haft svårt att komma överens när det gäller elkostnaderna.

– Och därför har jag beslutat att de får Bergmancenter ta.

I övrigt tonar hon ner konflikten och meddelar att stiftelsen beslutat sig för att acceptera hembygdsföreningens krav – som inte bara handlar om den omdiskuterade elräkningen. Det gäller även biljettintäkter som föreningen ska ha. Hittills har stiftelsen hållit inne de pengarna - men nu kommer man alltså att betala ut dem. Och hembygdsföreningen ska också få betalt för de arbetstimmar som medlemmarna lagt ner, säger Kerstin Brunnberg.

– Vi köper helt deras syn på saken.  

Hembygdsföreningens Agneta Söderdahl menar att svårigheterna att komma överens i grund och botten handlar om en kulturkrock.

– Inte mellan länder utan mellan storstad kontra landsbygd, avslutar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".