Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Elevernas idrottsbetyg riskeras när Romabadet är stängt

Publicerat måndag 11 januari 2016 kl 05.00
Lärare: Simundervisningen blir ett stort problem
(2:27 min)
Bodil Carlberg. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
1 av 3
Badmästaren Bodil Carlberg, placerad i Hemse under Romabadets stängning. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
Romabadet. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
2 av 3
Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
Solbergabadet stängt. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
3 av 3
Solbergabaddet stängt för underhåll samtidigt som Romabadet akutstängts. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio

Med Romabadet stängt på lite obestämd tid, har farhågor uppstått om hur det skall gå med betygen i idrott och hälsa för många sjätteklassare.

Att Romabadet är stängt får konsekvenser för flera gotländska skolors undervisning i idrott.

- Det ställer till det för elevernas simundervisning och nu vet vi inte hur det kommer att bli med den, säger Annelie Jakobsson som är lärare i Dalhem skola. Hon är inte ensam om sina funderingar kring om badtiderna kommer att räcka - om Romabadet inte kan öppna i mars.

Marie Liljegren har dottern Tilda i årskurs 1 och undrar redan hur det skall gå med dotterns simundervisning, när hon tänker på hur mycket ungarna skall lära sig. För godkänt betyg i årskurs sex måste Tilda kunna simma 200 meter, varav 50 på rygg och hon skall kunna hantera nödsituationer vid vatten med hjälpredskap under olika årstider. Familjen badar på Romabadet och tänker sätta sina namn på den lista som cirkulerar till stöd för Romabadets renovering.

Det kanske inte verkar så bråttom med den där simningen - för det är i slutet av sexan som simkunnigheten skall mätas och färdigheterna ingå i det betyg i idrott och hälsa som då skall sättas framåt juni. Men i Dalhem skola har de ännu inte utfört några simprov för de elever som skall ha betyg med sig från sexan den här terminen. Och Annelie Jakobsson är osäker på om ettornas simundervisning kommer att kunna genomföras i år.

Eftersom simkunnighet alltså ingår i betygskriterierna för godkänt i idrott och hälsa kan det bli trångt om möjlighet att utföra simproven för gympabetyget med den stängning av Romabadet som gäller åtminstone två månader framöver.

För det är många gotländska skolor som har sin simundervisning i Romabadet: Förutom hela Romaskolan, Kräklingbo, Vänge, Dalhem, Endre, Solklintsskolan i Slite, Guteskolan - och också förskolorna Riddarsporren och Karlavagnen.

- Det blir ju ett stort problem, för det är ju flera skolor som drabbas; som är i Roma för simundervisning, säger läraren Annelie Jakobsson.

Bodil Carlberg som är badmästare i Roma - vet inte riktigt hur simundervisningen skall ros i land med Romabadet stängt - i synnerhet inte om stängningen blir mer långvarig än februari ut.

- Då blir de ju tvungna att få tider på något annat bad, säger hon.

Solbergabadet i Visby är stängt måndag den 11/1 på grund av tekniskt underhåll. Och så har det varit också under stor del av jullovet, då Hemsebadet varit regionens enda egna öppna badhus.

Betyget i simning

För att få godkänt betyg i årskurs sex, alltså minst betyget E, ska en elev:

• kunna simma 200 meter varav 50 meter i ryggläge

• kunna hantera nödsituationer vid vatten med hjälpredskap under olika årstider.

Undervisningen börjar redan i årskurs 1-3. Eleverna ska då utveckla sin vattenvana genom att leka i vatten och göra övningar. De ska träna på att balansera och flyta, samt att simma i mag-och ryggläge. I årskurserna 4–6 ligger betoningen mer på att utveckla simförmågan. Inom årskursintervallerna kan skolan välja när undervisningen ska ske.

Källa: Skolverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".