Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Inspirationsdag ska väcka liv i Gotlands alla socknar

Publicerat tisdag 12 januari 2016 kl 16.51
Mona Nylund: Vi bjuder in alla till Tingstädedagen
(4:53 min)
Peter Andersson, Annelie Adolfsson, Mona Nylund, deltagare i Tillväxt Gotlands inspirationsdag. Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm/Sveriges Radio Gotland
Peter Andersson, Annelie Adolfsson och Mona Nylund har många idéer. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio

Tillväxt Gotland hade inspirationsdag under rubriken "92 möjligheter", för att poängtera att Gotland har 92 socknar, där deltagare fick berätta vad som är på gång.

Under dagen har forskare från universitet och högskolor talat om vad som behövs för att skapa tillväxt och sedan har lokala eldsjälar fått dela med sig av sina erfarenheter.

En av forskarna som inspirerade åhörarna var Charlotta Mellander från internationella Handelshögskolan i Jönköping.

Hon pratade om att behålla ungdomar på ön eller i varje fall  få dem att flytta tillbaka. Här har både regionen och näringslivet ett ansvar, säger Charlotta Mellander.

Några av de gotländska deltagarna under inspirationsdagen var Mona Nylund från Tingstäde och Annelie Adolfsson från Alva. De kände sig peppade av Charlotta Mellander.

- Det var intressant att höra om sammanhangen och varför ungdomar flyttar från landsbygden och jag tror att föreningslivet gör mycket för att hålla liv en socken, säger Mona Nylund.

De 300 deltagarna själva fick också berätta om det bästa de gjort i sin egen socken och vad de vill göra i framtiden.

- Det man gör på fritiden ska vara roligt och det ska finnas något för ungdomar och äldre, för då kan vi som är däremellan jobba och verka, säger Peter Andersson från Väskinde som är engagerad i att utveckla olika idrottsverksamheter.

- Man behöver engagera sig i föreningar för att skapa sig ett nätverk på Gotland, berättar Annelie Adolfsson från Alva där man nu bildat ett sockenråd för att skapa samlingsplatser.

Bakom initiativet till arrangemanget står bland annat region Gotland, Swedbank, Uppsala universitet Campus Gotland, Svenska spel och GUBIS- Gotlands utvecklingsbolag. En av de personer som var nöjd efter dagen var Oskar Lindehejd från Swedbank.

- Vi är jättestolta över utfallet och engagemanget med så många deltagare som 300, alltifrån Storsudret till Fårö. Nu ska deltagarna få med sig en dokumentation hem med idéer och tankar framåt och sedan ska vi arbeta vidare med det här under 2016 och samtala om det.

Nästa inspirationsdag under rubriken "92 möjligheter", kommer hållas den 17 januari år 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".