Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gotlands museum sätter besöksrekord

Publicerat onsdag 13 januari 2016 kl 11.52
Det är höga siffor och totalt har vi all time high!
(4:04 min)
Lars Sjösvärd chef Gotlands museum. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio
Lars Sjösvärd chef Gotlands museum. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio

Gotlands museum har flest besökare av alla regionala muséer i landet med rekord på drygt 385 000 personer, visar statistik från Riksförbundet Sveriges museer.


- Om vi hade räknat med dörräknare, som många andra muséer gör, hade vi kanske haft ytterligare 100.000 besökare, tror Lars Sjösvärd, chef för Gotlands museum.

Varför tror du då att ni har så höga siffror?

- Det finns ett starkt kulturhistoriskt intresse och vi har ju kryssningsturismen. Alla vill ha en introduktion till Gotlands historia, det är därför de kommer till oss, förklarar Lars Sjösvärd.

Jämfört med året innan var det mer än 27.000 fler besökare på Gotlands museum år 2015. Störst andel besökare hade de gotländska ruinerna som förra året hade nästan 220.000 personer som kikade in. Där är ökningen 4000 besökare.

Det är satsningen på att öppna ruinerna och ha fler evenemang som är förklaringen till de höga besökssifforna, som tog fart för tre år sedan, berättar Lars Sjösvärd.

- När jag började så var ruinerna i stort sett stängda och Kulturdralen fanns inte, så där kan man säga att det har gått väldigt fort. Men vi måste också se hur mycket vi exploatera ruinerna, hur mycket klarar de av. Det är en balansgång.

På andra plats när det gäller museibesökare på Gotland kommer Fornsalen som hade nästan 90.000 besökare, 15.000 fler än året innan. Det är därmed det museum som ökat mest i popularitet under året.

- Att det har ökat nu har delvis att göra med att vi har den nya utställningen Skepp och skoj som är barnanpassad. Men jag tror att det överlag handlar om att man uppskattar våra utställningar, även medeltidsutställningen.

Kapitelhusgården går också bra med sina 35.000 besökare, varav största delen kommer i augusti under Medeltidsveckan. Men även Konstmuséet har fått fler besökare och ökat från knappt 11.500 till nästan 14.000.

- Jag tror att vi gör mer tillgängliga och intressanta utställningar, till exempel har vi haft med Karin Bros i höst och den nya Tyra Lundgren-utställningen. Jag tror att det är en spännande mix med elevkonst och spännande samtidskonst. 

Här syns också att Gotlands museum totalt sett, med sina 385.000 besökare, står sig bra i konkurrensen med landets stora riksmuséer. Det är bara Skansen, Vasamuséet, Naturhistoriska och Moderna muséet i Stockholm som har fler besökare än Gotlands museum.

Populära muséer som Tekniska muséet, Medelhavsmuséet och Nordiska muséet i Stockholm har alltså färre besökare än Gotland och då har de ändå gratis inträde, jämfört med Gotlands museum.

- Det där uppmärksammas på många håll och jag tror och hoppas också att regionen tycker att det är viktigt så vi får det stöd vi behöver, påpekar museichef Lars Sjösvärd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".