Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Just nu
Europa League-lottningen: Östersund mot Arsenal Varning för halka - lastbil fast i Lasarettsbacken.

Gamla får betala för mat de inte vill ha

Publicerat fredag 15 januari 2016 kl 05.01
Maj-Lis Jönsson: "Man behandlar inte våra äldre på det här sättet."
(2:08 min)
Maj-Lis Jönsson. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
1 av 2
Maj-Lis Jönssons bror äter inte av regionens lagade mat sju dagar i veckan. Ändå ska han betala för det. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Marica Gardell, socialdirektör Region Gotland. Foto: Anna Jutehammar
2 av 2
Marica Gardell, Socialdirektör Region Gotland. Foto: Anna Jutehammar

Ät tre dagar i veckan, men betala för sju. Det kan bli konsekvensen för de äldre som abonnerar på Region Gotlands hemleveranser av färdiglagad mat.

Sedan årsskiftet måste gotländska brukare betala för sju portioner i veckan, oavsett hur många man vill ha.

– Jag tycker att det är förfärligt. Först blir jag så arg, men nu blir jag ledsen, för jag tycker inte att man behandlar våra äldre människor på det här sättet, säger Maj-Lis Jönsson vars bror får fem portioner mat i veckan.

– Jag pratar inte bara för min anhöriga, utan jag pratar för alla andra människor. Våra sköra människor ska man behandla på det här sättet!

Sjuttio kronor per portion betalar brukarna för de vacuumförpackade rätter som Region Gotland varje vecka kör hem till de som inte själva kan laga sin mat. Fram till årsskiftet betalade man endast för det antal man ville ha – allt mellan en och sju portioner i veckan – och många har kompletterat matdistributionen med mat från exempelvis anhöriga de andra dagarna. En möjlighet som fortfarande kvarstår – med den skillnaden att man nu får betala för sju portioner i veckan, oavsett hur många portioner man vill ha.

På Samhall, som kör ut maten till de gamla, uppger man att antalet brukare som abonnerar på matdistribution har sjunkit från 219 innan årsskiftet, till 150 efter. Många har försvunnit av andra orsaker - men ett tjugotal av de som avsagt sig matdistributionen har uppgett att det är den nya prissättningen som är skälet.

Marica Gardell, socialdirektör på Region Gotland, förklarar vad som ligger bakom förändringen:

– Ska man få matdistributionen som en insats, då ska man ha ett väldigt omfattande behov. Det är inte så att man bara har behov en eller två dagar i veckan, eller fyra dagar i veckan, utan man ska ha ett behov av att få färdiglagad mat sju dagar i veckan. Med ett näringsinnehåll som gör att man håller sig pigg och frisk. Antingen så väljer man den här abonnemangsavgiften utifrån att man har ett omfattande behov, eller så blir det andra lösningar med hemtjänsten. Eller om man tar det direkt från en restaurang som kör ut.  

Dessutom påpekar Marica Gardell att eftersom avgiften för matdistributionen slås ihop med övriga hemtjänstavgifter, är det många brukare som når maxtaxan.

– Det är väldigt, väldigt få som betalar 1800 utan man betalar en kraftigt reducerad avgift.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".