Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

De lagar den omdebatterade maten

Publicerat fredag 15 januari 2016 kl 05.00
Traditionell husmanskost dominerar
(5:00 min)
Personal i Solklintskolans kök. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
1 av 3
Kocken Johan Haikari flankerad av Therese Lindahl och Laila Kjellström.
Martina Kalmén, enhetschef måltider norra Gotland. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
2 av 3
Martina Kalmén, enhetschef måltider norra Gotland. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Färdigmat klar för leverans. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
3 av 3
Färdigmat klar för leverans. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Det är många äldre, och anhöriga till äldre, som reagerat på Region Gotlands nya prissättning för dem som får färdiglagad mat levererad till hemmet. Men vad är det egentligen för mat vi pratar om? Vem lagar den, och framför allt, hur smakar den?

Följ med till köket i Solklintskolan i Slite, där Martina Kalmén, enhetschef för för måltider på norra Gotland, tar emot. Där berättar hon och kocken Johan Haikari om hackad mat, malen mat, sufflémat och andra specialkoster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".