Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vi synar Klintebys spännande historia

Publicerat fredag 15 januari 2016 kl 14.48
Historien om Klintebys gård
(39 min)

Förmiddag är på utflykt en av Gotlands större gårdar, och en av de mest kända; Klintebys i Klinte.

Klintebys i Klinte, en gård som betytt mycket för lantbruket på Gotland och för samhället Klintehamn. I gårdens regi startade också en konservfabrik, som än i dag ger jobb åt många. P4 Gotlands reportrar Mari Winarve och Karin Brindt gick runt på ägorna med ciceronerna Jan Johannesson, som i många år var ägare till gården, och Sture Holmquist som arbetade där.

Köpmannen Jacob Niclas Donner köpte Klintebys 1777. Familjen Donners grav finns kvar på ägorna, berättar Jan Johannesson som visar oss dit, under höga träd en bit bort från huvudbyggnaderna. Den som tog över Klintebys efter familjen Donner, det var Helmuth Wöhler, en energisk och färgstark godsägare från Rügen i Tyskland. Han startade brännvinsbränneri som så småningom tog sonen Willy Wöhler tog över gården. Han startade också konservfabrik och även Karlsöklubben. Under 1900-talet var det sedan en rad olika ägare, Anders Resare, Fredrik Wehtje, Otto Grimlund, Holger Adolfsson för att nämna några.

Många år hade gården dålig ekonomi, men det kom att ändras. Jan Johannesson, som ägde gården fram till slutet av 1090-talet och som fortfarande bor i närheten, fick ordning på ekonomin. Och han började där som rättare på 1950-talet. Att köpa den var inte tal om då, han kom ju från små förhållanden. Men så småningom blev han arrendator, och sedan ägare.

Det fanns också statare som bodde och arbetade här , något som inte var så vanligt på Gotland. Statarna var i praktiken ett slags livegna arbetare som hade ettårskontrakt och som bara kunde säga upp sig en gång om året. Statarlängorna finns kvar än idag, man ser dom från vägen, när man kör från Klinte kyrka och mot Hejde - på vänster sida, lite slitna och nedgångna. Idag har i alla fall en av statarlängorna en helt annan användning::Några som arrenderar den gamla statarbostaden vid Klintebys idag är Rockers Gotland, en motorklubb med ett 15-tal bilentusiaster som brinner för gamla amerikanska bilar och allt som hör 50 o 60-talet till. Vi träffade Niclas Boberg och Fredrik Wengberg som är ordförande i klubben och Fredrik beskriver hur klubben inrett den gamla statarbostaden efter sina egna intressen men ändå lyckats behålla andan från statarbarnens tassande över kalla brädgolv.

Till skillnad från många andra gårdar har Klintebys sällan gått i arv mellan generationer, utan sålts eller gått i konkurs och nya ägare har trätt in...och konkurserna har också inneburit osäkerhet för dom anställda. En del ägare av Klintebys har varit roade av ovanliga växter och ovanliga djur. Ett märkligt djur som fanns på Klintebys gård när Sture Homquist var barn var en apa som satt i en inhägnad och ingen visste egentligen varför apan fanns där, eller hur den kommit dit.

I dag är Klintebys en modern gård, med en ägare som ännu inte fyllt 40 men som har många års erfarenhet. Det är Svante Runfeldt, som köpte gården när han var drygt 20 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".