Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Potatisodlare: Gamla sorter har mer smak

Publicerat måndag 18 januari 2016 kl 12.43
"Nya sorter framtagna för att skaffa skalmaskiner"
(1:23 min)
Stefan Haase. Foto: Isabelle Berglund/Sveriges Radio
Stefan Haase. Arkivfoto: Isabelle Berglund/Sveriges Radio

Nya snabbväxande grönsaker är inte lika nyttiga som de var förr. Stefan Haase i Lau odlar för eget bruk ett tjugotal potatissorter som han tycker är mycket godare än köpt potatis.

Stefan Haase tycker att den egna potatisen smakar mycket bättre än livsmedelsbutikernas potatis, som enligt honom mest hård och smaklös och är framtagen för att se snygg ut och passa skalmaskinen.

Gamla sorter är ofta buckliga, men har i gengäld mer smak.

Han odlar ett 20-tal potatissorter, så att smaken kan anpassas till olika maträtter som kött eller fisk, något som finkrogarna också har fattat, säger Haase.

Han tror också att det skulle finnas stora möjligheter att odla olika sorters bönor på Gotland, istället för att importera dem från utlandet där vi inte har koll på hur de är odlade.

Daniel Öhman och Malin Olofsson är tillbaka med nya delar i den prisbelönta serien Matens pris i P1 och granskar hur nyttiga grönsakerna egentligen är. Vi svenskar äter allt mer grönsaker. Men de nya snabbväxande grönsakssorter som finns i våra butiker idag inte är lika nyttiga som de var förr. De innehåller allt mindre av de ämnen som skyddar mot livshotande sjukdomar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".