Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nyinköp av landsbygdsbussar dröjer

Publicerat tisdag 19 januari 2016 kl 05.00
Inga nya bussar beställda trots ålderskrav
(2:23 min)
Samarbetet med kollektivtrafiken måste bli bättre inför framtida skolskjutsupphandlingar enligt Barn- och utbildningsförvaltningens rapport. Foto: Anna Jutehammar/ SR Gotland
Samarbetet med kollektivtrafiken måste bli bättre inför framtida skolskjutsupphandlingar enligt Barn- och utbildningsförvaltningens rapport. Foto: Anna Jutehammar/ SR Gotland

Dieseldrivna bussar eller biogasbussar? När regionen väljer riskerar "skall-krav" på bussar att inte uppfyllas.

Bussar i den gotländska landsbygdstrafiken skulle egentligen behöva bytas ut nu - om Gotlandsbuss skall uppfylla de ålderskrav som regionen ställt på bussarna i upphandlingen.

Men några nya bussar har inte beställts - och det är Region Gotland som bromsat bussbolaget från att köpa nya dieselbussar. Anita Carlsson är chef för regionens kollektivtrafikenhet och en av dem som hellre ser att regionens inköpta biogas kommer till användning i landsbygdsbussarna.

För regionen är ju "skall-krav" vanligtvis viktiga - att man får en viss nivå på det som upphandlats. Regionens sits just nu är att det som upphandlats om bussarna i landsbygdstrafiken är på väg att inte stämma med verkligheten. 

När det gäller fordonens ålder i landsbygdstrafiken så skall inte bussar som är äldre än 12 år användas alls. Genomsnittsåldern för bussar i trafik skall inte överstiga 6 år. Det är alltså en del av det som Gotlandsbuss förbundit sig att leverera. När det gäller bussarnas ålder börjar det brännas för Gotlandsbuss som egentligen redan borde ha beställt ett par nya att ta i bruk under 2016, med tanke på att det kan vara nio månader eller ett års leveranstid på en buss.

Men regionen ser en möjlighet att få avsättning för den biogas som köpts in. Som P4 Gotland berättat har Region Gotland betalat 17 miljoner för den biogas som skall tankas till och med år 2019. Men med det antal biogasfordon som finns i regionen kan det bli svårt att göra av med all gas. Om landsbygdsbussarna i kollektivtrafiken däremot körde på biogas istället för diesel skulle det underlätta.

- Vi har en pågående dialog med Gotlandsbuss om inköp av biogasbussar även i landsbygdstrafiken, säger Anita Carlsson, som egentligen också tycker att det är viktigt att de bussar som rullar i kollektivtrafiken uppfyller de upphandlade "skall-kraven", bland annat om ålder. Om inte kan det bli tal om vite.

- Går man ifrån upphandlingsregelverket kan det ju ha varit någon annan aktör som hade haft ett bättre pris och kunnat få uppdraget. Men Anita Carlsson tillägger att det ju i det här fallet var regionen som "stoppat upp" och bett Gotlandsbuss inte byta till dieselbussar. 

Enligt den plan som finns för bussbyten skall två bussar bytas 2016 och fyra bussar 2017, om kraven på bussarnas ålder skall vara uppfyllda.

Det har nu blivit en förhandlingsfråga mellan Region Gotland och Gotlandsbuss att regionen vill få bussbolaget att köpa biogasbussar istället för dieseldrivna.

Anita Carlsson hoppas att frågan skall vara färdigdiskuterad inom de närmaste månaderna.

Göran Hult som är vd. för Gotlandsbuss säger att bolaget är beredd att tillmötesgå regionens önskemål och byta ut dieselbussarna mot biogasbussar.

Först måste det undersökas att tankningen av bussarna inte ska medföra någon trafikstörning. Vi ska inte behöva ändra på tidtabellen, säger Göran Hult.

Ekostrategen Helena Andersson funderar på om statliga "klimatklivet" kan medfinansiera bussbytet bort från dieseldrift i landsbygdstrafiken.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".