Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljöpartiet och Vänsterpartiet backar om Bästeträsk

Publicerat onsdag 20 januari 2016 kl 05.00
Tommy Gardell (S): Vi vill ha ett vattenskyddsområde.
(1:57 min)
Bästeträsk och Ojnareskogen. Foto: Gunnar Britse
1 av 2
Foto: Gunnar Britse
Vattenskyddsområdet vid Bästeträsk
2 av 2
Karta över vattenskyddsområdet vid Bästeträsk. Den yttre ringen är hela vattenskyddsområdet, det inre området kallas primärzon och är det område som själva vattendragen till Bästeträsk går.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet har gått med på en kompromiss för att fortsätta arbetet med att inrätta ett vattenskyddsområde för dricksvattentäkten Bästeträsk.

Partierna i majoriteten - Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet - är överens.

– Ja, vi vill ju ha ett vattenskyddsområde och vill att arbetet ska fortsätta med att inrätta ett vattenskyddsområde runt Bästeträsk, precis som vi vill det runt alla andra vattentäkter som ska skyddas, säger Tommy Gardell, (S) ordförande i Tekniska nämnden.

Vid förra mötet i Tekniska nämnden före jul var de oense och bordlade ärendet.

Nu ska arbetet gå vidare med att inrätta vattenskyddsområdet och samråd med berörda markägare ska hållas. Det säger majoritetens ledamöter till P4 Gotland.

Men Miljöpartiet och Vänsterpartiet har fått gå med på en kompromiss.

De har fått släppa på att det ska vara ett förbud mot täktverksamhet inom vattenskyddsområdets så kallade primärzon, som är området närmast vattenflödena till Bästeträsk.

Det förbudet fanns med i förslaget till vattenskyddsområde och skulle troligtvis stoppa Nordkalks planerade stenbrytning i området, om det blivit verklighet.

Nu kan det komma att handla om att det ska krävas tillstånd för täktverksamhet inom primärzonen.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet insåg att de har alla de andra partierna i nämnden emot sig och tycker att det är viktigare att fortsätta arbetet med vattenskyddsområdet.

Det viktiga för socialdemokraterna, som sagt ja till Nordkalks stenbrytning, är att den pågående rättsprocessen i Mark- och miljööverdomstolen inte påverkas, säger Tommy Gardell:

– Vi vill inte med vårt vattenskyddsområde gå in och sen påverka den process som pågår runt kalkbrytningen. Däremot vill vi inrätta ett vattenskyddsområde, men den frågan vill vi ska avgöras av domstolen och inte av Tekniska nämnden.

Orsaken är, enligt Tommy Gardell, att det finns en risk för skadestånd från Nordkalk annars.

– Regionen har ju sagt ja till brytning under vissa förutsättningar. Går vi då ut med ett vattenskyddsområde som kanske i sin förlängning förbjuder brytning då har vi ju lagt oss i och påverkat domstolsprocessen. Och det påtalar vår jurist att det finns risker med. Och då tycker vi att det är onödigt att ta den risken, säger Tommy Gardell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".