Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Swedbank tror på fler konkurser inom lantbruket

Publicerat måndag 25 april 2016 kl 05.00
"Många har det väldigt väldigt tufft just nu"
(2:10 min)
Kor köar till mjölkgropen. Foto: Katarina Hedström/SR Gotland
Kor i kö vid mjölkgropen. Foto: Katarina Hedström/SR Gotland

Ingen ljusning syns i sikte för mjölkbönderna kring mjölkpriset de kommande 6-9 månaderna. Swedbank tror att mjölkkonkurserna ökar 2016.

Den pågående mjölkkrisen är inte bara en ansträngning för landets mjölkbönder. Det låga mjölkpriset är också en utmaning för de banker som har stora summor utlånade till lantbrukare som har svårt att sköta sina betalningar. Det är nu, under 2016, som konkurserna inte kommer att gå att undvika för de värst drabbade, tror Per Skargren, som är ansvarig för skog och lantbruk för Swedbank och sparbankerna.

- En stor del av producenterna visar idag "röda siffror" med det mjölkpris vi har idag. De som har det tuffast, skulle jag säga överlag, är faktiskt de större producenterna som har investerat under de senare åren. Det här är den mest långdragna och djupaste mjölkkris vi sett. Historiskt har ju mjölkmarknaden varit reglerad och det här är den tredje djupare krisen sedan Leman Brothers-krisen, vilket gör att vi sitter i en ny situation. Det är många företag som har det väldigt väldigt tufft nu, säger Per Skargren på Swedbank.

Mjölkkrisen har visat sig vara mycket mer långdragen än bedömare trott. Redan 2012, när det talades om sjunkande mjölkpriser i kombination med stigande foderkostnader, var situationen katastrofal för vissa. Men det talades ändå om "försiktig optimism" och mjölkkrisen beskrevs från bankhåll som att vara en fråga om att "hålla ut" och att ha förutsättningar att göra det länge. Somliga satte sitt ekonomiska hopp till att mjölkpriset skulle vända uppåt igen 2013, helt i enlighet med de treårscykler som normalt gäller i mjölkbranschen. Öländska mjölkbönder kunde i alla fall läsa det i ett nyhetsbrev från Swedbank.

- Som det ser ut just nu är det svårt att se någon större förändring på mjölkpriset i alla fall under de närmaste 6-9 månaderna. Det sätter ju press på företagen att se till att få till att få likviditet att räcka för att betala krediterna, säger Per Skargren.

När det gäller eventuellt kommande lantbrukskonkurser har Per Skargren just ingen särskild bedömning för Gotland.

- Specifikt för Gotland har jag ingen prognos, säger han. Vi försöker bedöma vilka som har en tuff situation, förklarar han det arbete som pågått "proaktivt" det senaste ett och ett halvt åren. Vi försöker arbeta tillsammans med lantbrukaren för att försöka hitta de möjligheter som finns att betala lånen, men vi kommer nog att se fler konkurser under det här året än vi sett tidigare, framför allt när det gäller mjölkproduktion, säger Per Skargren.

Nu sitter Per Skargren och har nationell blick över hur mjölkkrisen drabbar lantbrukskunderna. För Gotlands del är läget möjligen värre än på andra ställen i landet, resonerar Per Skargren och tänker på Arlas starka ställning.

- Jag skulle säga att områden som precis som Gotland är intensiva områden där produktionslantbruket är en viktig del, där har man ju större utmaningar. Trycket på ekonomin är kanske något lägre i de områden där inte Arla är den största aktören. Arla är ju en internationell spelare. De har en del utmaningar med den bilden som man har då och sin marknadsnärvaro. I de områden där man har lokala mejerier finns det något mer betalning för producenterna, men det trycks ju på och är riktigt tufft för dem också. Man skall vara medveten av att Arla drabbas hårdare nu när det är låga priser, utifrån deras globala närvaro; deras medlemsbetalningsmodell, medan när det är bra priser har man en styrka i den modellen, säger Per Skargren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".