Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Per Junker: Tjernobyl väckte länsstyrelserna

Publicerat tisdag 26 april 2016 kl 11.12
Per Junker: Vi famlade lite
(10 min)
Tjernobyl
Flygfoto 1986 över den förstörda reaktorn vid Tjernobyl. Foto: TT

Kärnkraft ingick normalt inte i Per Junkers arbetsuppgifter när han 1986 jobbade på länsstyrelsen med miljöfrågor på Gotland. Men så blev det...

Radioaktivitetens spridning efter olyckan

Bild
Bild

Räknar man samman stödåtgärder för rennäring och jordbruk drabbat av nedfallet i Sverige har olyckan kostat den svenska staten 900 miljoner kronor.

1986 det var året då det snackades om "Becquerel", cesium", "Kontamination" och "Stråldos". En massa ord som dök upp i rapporteringen efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl.

En som hamnade lite i hetluften då var Per Junker, som jobbade med miljöfrågor på länsstyrelsen på Gotland. Han fick senare uppgiften att mäta radioaktivitet.

Ljudet från Geigermätare, från mätningar av radioaktivitet, hördes i ett och annat radioinslag våren 1986. Mätresultat från olika delar av landet kom in till Statens strålskyddsinstitut i Stockholm och visade att den radioaktiva strålningen över Sverige var högre än vanligt.

Vind från sydost - från olycksområdet - förde radioaktivitet från kärnkraftshaveriet i Ukraina in över Skandinavien.

Men som alla, som var med, minns och som Per Junker berättar var det en väldig ovisshet efter katastrofen. En trevande inledning på mätaktiviteten i Sverige.

- Det var en väldigt osäker situation ett tag, kring hur mycket som kunde ha trillat ned från himlen och hur mycket det var på Gotland, säger han.

Att de förhöjda halterna av radioaktivitet kom från en olycka som inträffat dagar tidigare långt långt borta, och inte från Forsmark som man kanske först kunde tro, det var inte Per Junker riktigt beredd på.

-Genom att man från den sovjetiska sidan inte sade något på flera dagar började man ju undra kring läckor här. På länsstyrelsenivå hade vi inte så mycket att komma med, säger Per Junker och minns att de famlade lite och försökte få reda på vad som hänt för att kunna informera, men utan att göra några direkta praktiska åtgärder från början.

Luftmätningar på hög höjd gjordes av flygvapnet för att ta reda på vad som hände med de radioaktiva stråk som kommit in över landet.

Men trots att chefen för kärnenergienheten vid Strålskyddsinstitutet gick ut och sade att det inte fanns anledning att vidta särskilda säkerhetsåtgärder - som att äta jodtabletter eller hålla sig inomhus, såg Gunilla Junker i alla fall att maken agerat annorlunda - i hemmets vrår.

Strålskyddsinstitutet fick mjölkprover från Gotland för analys.

Den socialdemokratiska energiministern Birgitta Dahl krävde efter olyckan ett internationellt varningssystem för olyckor, likt den i Tjernobyl. För efter kärnkraftsolyckan i Ukraina sade hon i Ekot att många av de Sovjetiska kärnkraftverken är oacceptabla.

Idag vet vi att det osynliga radioaktiva moln som drev in över Gotland och passerade på 700 - 800 meters höjd över ön så nere på marken slapp man det allra mest radioaktiva.

En rekonstruktion som gjordes tio år efter olyckan visade att det inte var så farligt att någon skulle bli sjuk av strålningen, men från strålskyddsinstitutet var man orolig över att det ändå medförde en cancerrisk för dem som skulle bli utsatta under längre tid.

Att det var fint väder på Gotland och inte regnade på ön, innebar att konsekvenserna för Gotland inte blev så allvarliga som i Gävletrakten, där det långlivade radioaktiva ämnet Cesium ännu finns kvar. Regnet tvättade ut de radioaktiva ämnena som då alltså hamnade i marken.

Under det dygn då molnet passerade fanns inga mätningar på Gotland, De 24 fasta mätstationer som fanns i landet, uppsatta på 50-talet hade monterats ned. Ersatts av mätutrustning vid de svenska kärnkraftverken.

Det fanns ingen beredskap för medelhöga halter av radioaktivitet på Gotland 1986.

P4 Gotland har också intervjuat hustrun till Per Junker, Gunilla som noterade att maken konstaterade att Gotland klarat sig förhållandevis bra från radioaktivt nedfall, samtidigt som han ändå vidtog egna försiktighetsåtgärder i trädgårdslandet, där han grävde bort den översta jorden. I skafferiet hittade hon också jodtabletter. Som beredskap för "nästa gång".

Sveriges Radio om Tjernobyl 30 år efter olyckan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".