Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

KD Gotland skulle vunnit på en enda valkrets

Publicerat fredag 29 april 2016 kl 12.55
Sara Lidqvist: Indelningen stämmer inte bra
(1:16 min)
Sara Lidqvist, partidistriktsordförande Kristdemokraterna Gotland. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio.
Sara Lidqvist, partidistriktsordförande Kristdemokraterna Gotland. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio.

Om Gotland vore en enda valkrets istället för dagens tre, skulle det bli lättare för småpartier att bli invalda i regionfullmäktige.

Kristdemokraterna på Gotland vill ändra valkretsindelningen på ön. Något som skulle gynna småpartierna i fullmäktigevalet. I dag är Gotland indelat i tre valkretsar, men KD vill att Gotland blir en valkrets.

Om Gotland i valet 2014 istället hade varit en valkrets skulle Kristdemokraterna ha fått två platser istället för noll. Feministiskt initiativ, som tog en plats skulle fått två. Sverigedemokraterna skulle ha fått fyra mandat istället för tre.

Sara Lidqvist är partidistriktsordförande för Kristdemokraterna på Gotland, vars röster inte räckte till någon plats i fullmäktige, förra valet.

- Det här med valkretsindelning är något som inte stämmer bra på Gotland, säger hon och vill arbeta för en indelning som gör "alla röster lika mycket värda".

I valet 2014 fick Kristdemokraterna på Gotland drygt 800 röster, spridda i de tre valkretsarna. Och det blev ingen utdelning i fråga om plats i fullmäktige. Men uträkningar som P4 Gotland gjort visar att de minsta partierna skulle ha fått bättre utdelning om de 71 stolarna i fullmäktige fördelats mellan de nio partierna på det sätt som Kristdemokraterna föreslår, istället för att 30 stolar nu är Visbymandat, 20 platser finns i Gotlands norra valkretsen och 21 i den södra. Den indelningen fungerar i sig som en spärr mot småpartier.

För de största Socialdemokraterna och Centern hade det gått på ett ut; samma antal.

Kristdemokraten Sara Lidqvist tycker att frågan behöver diskuteras - att väljarna skall få den representation de förtjänar. Inte att den geografiska indelningen försvårar för de minsta att ta plats.

- Det här är inte för partiernas skull, utan för medborgarnas, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".