Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kryssningskaj kan få pengar till konstnärlig utsmyckning

Publicerat onsdag 27 april 2016 kl 17.55
Konsthandläggare: Utomhusmiljöer ska också gälla
(1:42 min)
Vattenorgel och solskiva. Foto: Eva Sjöstrand/Sveriges Radio
Konstnärlig utsmycknng av kryssningskaj i Kroatien Foto: Eva Sjöstrand Sveriges Radio Gotland

Nya riktlinjer för offentlig konst, kan innebära att satsningen på konstnärlig utsmyckning av den nya kryssningskajen i Visby, höjs från 70.000 kronor till 2,5 miljoner kronor .

I höstas framgick det att Region Gotland bara har tänkt satsa 70.000 kronor på konstnärlig utsmyckning i samband med bygget av den nya kryssningskajen.

Detta trots att den totala kostnaden för kryssningskajen beräknas till 250 miljoner kronor och regeln för offentlig konst vid nybyggen är att det ska avsättas 1 procent av byggkostnaden, alltså 2,5 miljoner kronor.

Anledningen till att siffran för utstmyckning blev flera miljoner kronor lägre beror på att regionens tjänstemän hänvisade till att större delen av kryssningskajen är ett infrastrukturprojekt, som inte ska räknas in när det gäller offentlig konst.

Kvar blir då bara själva byggnaden där kryssningscentret ska ligga och den beräknas kosta 7 miljoner kronor, vilket endast ger en summa på 70.000 för offentlig konst.

Men nu finns alltså förslag på nya riktlinjer för offentlig konstnärlig gestaltning och i dem står det att även anläggningar för infrastruktur, trafikplatser och utomhusmiljöer ska ingå.

Och Hanna Wärff Radhe, som är konsthandläggare vid regionen, påpekar också att en satsning på 2,5 miljoner kronor för offentlig konst inte är orimligt mycket, med tanke på att det nya F-huset vid Säveskolan ska få ny konst för dryga 2 miljoner kronor.

- Den offentliga konsten ska vara med i planen, långt innan arkitekten börjar rita på huset, säger Hanna Wärff Radhe.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".