Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kappelshamns hamn åter till salu

Publicerat torsdag 28 april 2016 kl 09.59
Hamnen i Kappelshamn. Foto: Henrik  Wallenius/Sveriges Radio
1 av 4
Hamnen i Kappelshamn. Foto: Henrik Wallenius/Sveriges Radio
Kappelshamns hamn. Flygoto: Gunnar Britse
2 av 4
Kappelshamns hamn. Flygoto: Gunnar Britse
Kappelshamnsviken. Flygfoto: Gunnar Britse
3 av 4
Kappelshamnsviken med väg 149 till vänster. Flygfoto: Gunnar Britse
Kappelshamns hamn
4 av 4
Kappelshamns hamn. Foto: Gunnar Britse

Nu säljer Region Gotland hamnen i Kappelshamn. Totalt är fastigheten 8588 kvadratmeter stor, med en hamnanläggning som byggdes i mitten på 1960-talet.

Hamnen används idag av Sjöfartsverket som har en av sina lotsbåtar där. Ett fiskefartyg har också Kappelshamn som hemmahamn och har kontrakt på hamnplats med Region Gotland.

Region Gotland vill se en utveckling av hamnen och att den ska ske i samklang med det omkringliggande samhället.

Tidigare har Gotlandsbolaget velat köpa hamnen i Kappelshamn. Köpet år 2009 då 1 150 000 kronor var bjudet, var nära att gå igenom. Men försäljningen drogs tillbaka av regionen, eftersom boende i området protesterade mot försäljningen. Militären har däremot inte varit intresserat av att köpa hamnen.

Hamnen säljs mot anbud med särskilda villkor (ur Försäljningsprospekt - Kappelshamns hamn). Bland annat förbehåller sig regionen att "i nödfall kunna använda hamnen som reservhamn. Förbehållet gäller fram till dess att hamnen i Slite är fullt utbyggd som reservhamn."

Region Gotland vill också ha rätt att fortsätta "använda del av fastigheten för tillfart till det reningsverk som ligger intill hamnen."

Senast 31 maj ska anbuden vara inne. Där ska spekulanterna bland annat kunna beskriva "vilken/vilka typer av verksamheter som planeras inom hamnområdet", "om/hur området kan göras publikt och tillgängligt samt hur allmänhetens upplevelser i området kan utvecklas" och att man beskriver "idéer och förslag till utveckling/gestaltning av hamnområdet".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".