Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mjölkkrisen: Sudermjölk i konkurs

Publicerat torsdag 28 april 2016 kl 16.08
Enkrona och mjölkpaket. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Mjölkkronan räckte inte - nu går Sudermjölk i konkurs. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Gotlands tingsrätt har försatt det stora gotländska mjölkföretaget Sudermjölk AB i Havdhem i konkurs. Det sker på bolagets egen begäran.

Som P4 Gotland tidigare berättat har bolaget dragits med stora skulder i mjölkkrisen. Den senaste årsredovisningen visade att skulderna uppgick till drygt 41 miljoner och där talades om "stora lönsamhetsproblem".

Sudermjölk har under en tid varit under företagsrekonstruktion, där det funnits ett ackordsförslag och en finansieringslösning. Men i sin konkursansökan skriver ägarna att banken, på grund av sjunkande mjölkpriser, omprövat sin inställning till stora avskrivningar under rekonstruktion. Därför saknas nu förutsättningar för ackord, uppger ägarna.

Konkursansökan har föregåtts av "ett omfattande arbete som under kort tid lagts ned för att underlätta en överlåtelse av verksamheten så att den inte ska behöva läggas ner", skriver ägarna.

Den konkursförvaltare som utsetts av tingsrätten får nu bedöma om verksamheten praktiskt kan fortsätta, så att det är möjligt att hitta en ny ägare med bibehållen produktion.

Att Sudermjölk var riktigt illa ute ekonomiskt framgick av allvarsorden i revisionsberättelsen, daterad i januari 2016. Där skrev revisorn att "osäkerheten kring den pågående rekonstruktionen tillsammans med bolagets svaga finansiella ställning gör att det finns väsentliga osäkerhetsfaktorer som kan leda till betydande tvivel om företagets förmåga att fortsätta verksamheten".   


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".