Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mycket talar för ny valkretsindelning på Gotland

Publicerat fredag 29 april 2016 kl 16.28
Björn Jansson (S): Klart man ska pröva frågan
(4:46 min)
Valsedlar. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
Valsedlar. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio

En rundringning som P4 Gotland gjort till de största partierna på ön visar att KD får stöd för utspelet om en ny valkretsindelning av Gotland.

Sara Lidqvist och Kristdemokraternas distriktsstyrelse har kommit fram till att det vore mer rättvist om alla de 71 platserna i fullmäktige fördelades till partierna utifrån deras totala röster. För som det är nu är Gotland indelat i tre valkretsar, där Visby har 30 fullmäktigeplatser, Södra Gotland 21 och norra Gotland 20. Totalt 71. Valkretsindelningen fungerar i sig som en spärr mot de allra minsta partierna, eftersom platserna fördelas efter antalet röster i varje valkrets.

Vi kan ta ett exempel ur verkligheten: I valet 2014 fick Sverigedemokraterna över 2 000 röster på Gotland och tre platser i fullmäktige. Folkpartiet hade färre röster än Sverigedemokraterna, lite drygt 1 900, men fick ändå mer utdelning; fyra platser i fullmäktige. Det berodde på var partiets väljare bodde. Och för Kristdemokraterna skulle det ha blivit två platser i fullmäktige i det senaste valet OM Gotland varit en valkrets, men med uppdelningen i tre kretsar räckte partiets drygt 800 röster till någon plats.

Kristdemokraten Sara Lidqvist tycker att det mest demokratiska vore att låta alla röster vara lika mycket värda, som hon uttrycker det.

Kristdemokraterna kan ju inte verka från insidan - i brist på representation, men Sara Lidqvist kommer ändå att agera för att väcka frågan om en ny valkretsindelning i valet 2018.

Det är framför allt de små partierna som har något att vinna - i fråga om representation. Men Elin Bååth, som representerar det allra minsta, FI, säger att det handlar om att låta väljarna få genomslag för hur de röstat - inte om vilket parti som vinner eller förlorar på den ena eller andra indelningen.

För Socialdemokraterna och Centern, de två största partierna på Gotland skulle det inte ha blivit någon skillnad om mandaten i fullmäktige fördelats på det ena eller andra sättet. Frågan är vad som kommer att hända med Kristdemokraternas utspel. Att döma av den rundringning P4 Gotland gjort för att kolla vad de största partierna på Gotland anser om förslaget att slopa valkretsindelningen så talar mycket för en ny indelning i nästa val.

Socialdemokraten Björn Jansson, regionstyrelsens ordförande, moderaten Simon Härenstam, det centerpartistiska oppositionsrådet Eva Nypelius och det miljöpartistiska regionrådet Stefaan de Maecker - ingen av dem avvisar utspelet från KD, utan talar om det som det kanske mest rättvisa.

- Det absolut viktigaste är att det väljarna väljer på valdagen skall återspegla sig i mandatfördelningen i regionfullmäktige. Min inställning är att det kan finnas fördelar med att gå över till en valkrets, säger moderaten Simon Härenstam.

Från valmyndigheten har P4 Gotland fått den nya vallagen förklarad på det här viset: Det tidigare tvånget att dela kommunen i två eller flera valkretsar, om det fanns fler än 24 000 röstberättigade eller minst 51 ledamöter i kommunfullmäktige, är borta.

Kommunen bestämmer själv. Den nya vallagen anger att grundregeln är att en kommun är en valkrets, men om kommunen har fler än 36 000 röstberättigade får kommunen delas i valkretsar. (Gotland hade 46 788 röstberättigade 2014)

Har kommunen färre än 36 000 röstberättigade får kommunen delas i valkretsar endast om det finns särskilda skäl. Varje valkrets bör dock utformas så att den får minst 13 fasta valkretsmandat. Kommunen kan såväl öka antalet valkretsar som minska eller ta bort dem.

Det är kommunfullmäktige som beslutar om indelning i valkretsar. Det ska ske senast den 31 oktober året före valåret.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".