Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mjölkkrisen fällde Svante och Åsa Bendelin

Publicerat onsdag 4 maj 2016 kl 15.40
Svante Bendelin: Känner dåligt samvete mot alla vi är skyldiga pengar
(15 min)
Svante Bendelin Åsa Bendelin
1 av 4
Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
Frindarve Garda
2 av 4
Frindarve Garda. Foto: Privat
Frindarve gård i Garda. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
3 av 4
Frindarve gård i Garda. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
Hälsning från tidigare ägarna Frindarve. Foto: Katarina Hedström Sveriges Radio
4 av 4
Hälsning från tidigare ägarna Frindarve. Foto: Katarina Hedström Sveriges Radio

Deras fastigheter värderades till 130 miljoner kronor. Nu har de ingenting. Åsa och Svante Bendelin, vid Frindarve i Garda, lämnar hus och hem efter en mycket stor konkurs.

Det som präglar Svante och Åsa Bendelins liv just nu är att de är ekonomiskt sargade och frustrerade över att allt slinker ur deras händer nu. De har en stark känsla av att hela konkursen var onödig; hade gått att undvika.

Närmare 70 miljoner ville banken ha när lånen sades upp. I sin konkursansökan hävdade banken att det fanns "skälig anledning att anta" att Svante & Åsa "framöver inte kommer att kunna fullgöra sina betalningsförpliktelser" gentemot banken.

Och banken använde sin rättighet att säga upp krediten till betalning i förtid enligt bestämmelserna i villkoren. Trots att Svante och Åsa säger sig ha valt att göra rätt för sig gentemot banken först och främst. Medan andra fordringsägare fått vänta på sin betalning.

Nu sitter de i ett läge där konkursförvaltaren sålt gården Frindarve till vad paret Bendelin kallar vrakpris. Deras andra fastigheter står på tur för försäljning.

Formellt har Svante Bendelin försatts i konkurs på egen begäran, eftersom han kontrade med en egen konkursansökan till tingsrätten då banken inkommit med sin konkursansökan på honom. Svante hoppades att det skulle rädda Åsa från konkurs om han redan fallit. Banken drog tillbaka sin konkursansökan på Svante, men lät konkursansökan på Åsa kvarstå. 

Hon försattes också i konkurs, eftersom de stod för banklånen tillsammans. Hon kunde inte heller ordna fram de 66 974 900 kronor som banken begärde.  

Banken har erbjudits tillfälle till genmäle på kritiken som framförs mot deras agerande men har avböjt och hänvisar till rådande banksekretess.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".