Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Frindarve har skulder till över hundra fordringsägare

Publicerat tisdag 10 maj 2016 kl 05.00
Erik Osvald konkursförhandlare: Det blir en brist
(4:27 min)
Mjölk i kris. Foto: Katarina Hedström Sveriges Radio
Mjölk i kris. Foto: Katarina Hedström Sveriges Radio

Enligt konkursförvaltaren uppgår leverantörsskulderna till cirka elva miljoner kronor. Drygt hundra fordringsägare finns i den stora konkursen. 


Drygt hundra fordringsägare som tillsammans har fordringar på runt 11 miljoner. Så beskriver konkursförvaltaren Erik Osvald sina uträkningar så här långt.

- Jag har inte riktigt summerat ännu så jag vill vara lite försiktig, men elva miljoner i leverantörsskulder och det inkluderar skattefordringar, men så är det bankfordringar på det.

Men det finns ju också tillgångar. Konkursförvaltaren Erik Osvald säger att han sålt maskiner och djur. Och övriga fastigheter står på tur, efter gården Frindarve som ju redan sålts.

- Det finns mer saker som kommer att ticka in pengar. Det finns inventarier kvar att sälja. Det finns andelsägande i Arla och det finns andra fordringar som kommer att flyta in här vartefter, säger Erik Osvald.

Som den konkursade eko-mjölkbonden själv uppgett för P4 Gotland hade han 2012 en värdering på sitt ägande; 130 miljoner kronor. Men när hans tillgångar nu säljs efter att han hamnat på obestånd i mjölkkrisens spår, är konkursförvaltarens bedömning att det kommer att fattas pengar när tillgångarna väl är sålda.

- Det blir en brist, så är det ju, säger Erik Osvald.

Som P4 Gotland berättat plågar det det konkursade paret att deras egendomar säljs under de former det handlar om i en konkurs; med möjlighet att fynda för köpare. Priset på gården de haft ute till försäljning, och var nära att slutföra en affär på, sjönk med flera miljoner. Enligt köpeavtalet gick själva gården Frindarve för 24 miljoner. Men inklusive gårdens djur och inventarier; maskiner landade köpet på totalt 33,5 miljoner. Vrakpris, tyckte konkurs-paret.

Enligt uppgift till P4 Gotland har det funnits betalningsplaner för leverantörsskulderna, men med konkursen riskerar somliga fordringsägare att bli utan pengar om tidigare uppskattade värden inte går att rädda i försäljningen.

Nu står konkursförvaltaren inför att låta sälja också den stora växtodlingsgården Tjängdarve i Hemse, med ägor också vid Ringome i Alva och Smiss i Linde.

Det rör sig totalt om dubbelt så mycket mark där, som nu står på tur för försäljning, jämfört med Frindarve i Garda.

Men eftersom det inte handlar om djur och anställda nu, så är det inte lika bråttom. Försäljningen skall gå lugnare till, är det tänkt.

- Läget i konkursen nu är att Frindarve är sålt; korna har fått en framtid som mjölkkor istället för att gå till slakt, säger Osvald som gläds åt att personalen, de åtta anställda, fått behålla jobben. Det var viktigt och kul, säger han. När det gäller övriga fastigheter, fem stycken, så är försäljning förberedd så till vida att mäklare anlitats för att avyttra dessa. Erik Osvald säger att prospekt förbereds.

När bonden vid Tjängdarve i Hemse, Svante Bendelin, 2008 utökade genom att också köpa en av Gotlands större mjölkgårdar, Frindarve i Garda kom han att driva ett av Gotlands större lantbruk, med 730 hektar åker.

Som P4 Gotland berättat tidigare har hans konkursförvaltare nu sålt Frindarve i Garda och den nye ägaren har tillträtt den 2 maj.

I och med att rörelsen är såld så har den fortsatta driften mer eller mindre upphört i konkursboet, enligt konkursförvaltaren. Det finns ungdjur kvar vid Tjängdarve i Hemse. Där blir de kvar till september i väntan på att nye ägaren till Frindarve skall hinna bygga om djurstall där.

Vårsådden är avslutad rapporterar konkursförvaltaren, EU-stödansökan inskickad och det planeras närmaste för att vallen skall säljas på rot.

När Erik Osvald är klar med konkursbouppteckningen senare i maj kommer hela omfattningen av konkursen att framgå. Bland de drygt hundra fordringsägarna sticker Lantmännen ut som den största, när det gäller leverantörsskulderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".