Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Domstol säger nej till bryggeriaffären

Uppdaterat onsdag 11 maj 2016 kl 15.05
Publicerat tisdag 10 maj 2016 kl 15.07
Gamla hamnterminalen i Visby. Foto: Gunnar Britse
Foto: Gunnar Britse

Det var fel av Gotlands regionfullmäktige att säga ja till att sälja gamla hamnterminalen i Visby till Spendrups, anser Förvaltningsrätten i en dom.

P4 Gotland om bryggeriaffären

Patrik Pettersson, som också är jurist inom Region Gotland, överklagade beslutet från i höstas, som han tyckte stred mot kommunallagen.

Förvaltningsrätten säger i sin dom (läs domen här) att det inte gick att förstå vad ärendet när det skulle upp i Gotlands regionfullmäktige 7 september 2015 faktiskt gällde.

Beslutet måste förmodligen tas om och göras på rätt sätt, säger regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) om Förvaltningsrättens dom.

- Det försenar processen, säger Björn Jansson, som inte tror att affären går i stöpet.

Förvaltningsrätten anser det var "brister i kungörelsen" till fullmäktigemötet. Här kan du läsa kallelsen. Domstolen tycker inte att det i kallelsen framgick vilken typ av avtal ärendet avsåg - var det en överlåtelse av mark eller var det ett avtal som skulle undertecknas?

Enligt Förvaltningsrätten förstod förstod man inte heller att det skulle bildas ett särskilt bolag. Inte heller att tekniska nämnden skulle få i uppdrag att se till att det ordnades med rivning och sanering.

"Av kungörelsen kan enbart utläsas att ett ärende avseende ett ospecifikt avtal gällande mark för bryggeri i Visby hamn ska behandlas."

Förvaltningsrätten säger i domen också att ramavtalet med villkoren för en egen grundvattenledning, medförde ett Spendrups fick ett otillåtet stöd. Visserligen skulle Spendrups betala, men domstolen tyckte inte att det framgick med hur mycket.

I frågan om otillåtet stöd eller inte var dock domstolen oenig. Rättens ordförande Erik Hjulström tyckte att det inte handlade om otillåtet stöd. 

Domen kan överklagas till Kammarrätten.

Spendrups vill inte kommentera domen under tisdagen. 

Regionrådet Stefaan De Maecker (MP) hoppas få med sig fler partier att säga nej, när bryggeriärendet åter kommer upp i regionfullmäktige.

- Vår uppfattning har stärkts, säger De Maecker.

Leiph Berggren som hyr kontor i gamla hamnterminalen i Visby är nöjd med Förvaltningsrättens dom, som han tror kan betyda att de blir kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".