Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Över 200 utsläpp av avloppsvatten i Fårösund

Publicerat onsdag 11 maj 2016 kl 05.00
"Måste man brädda så måste man".
(2:14 min)
Reningsverket i Fårösund.
1 av 4
Reningsverket i Fårösund klarar inte av att ta hand om de stora mängder avloppsvatten som kommer när det regnar. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Gallret tar hand om fasta föroreningar som toalettpapper.
2 av 4
Gallret tar hand om fasta föroreningar som toalettpapper. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Avloppsvatten.
3 av 4
Avloppsvatten i något utspädd form som det ser ut när det når fram till reningsverket. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Henrik Sedman.
4 av 4
Henrik Sedman, drifttekniker, skulle helst slippa släppa ut orenat avloppsvatten. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Under 2015 släppte reningsverket i Fårösund ut orenat avloppsvatten i havet vid 213 tillfällen.


Det orenade vatten som släpps ut innehåller samma saker som det renade vattnet - fast i högre koncentrationer, berättar Henrik Sedman, drifttekniker på Region Gotland.

– Det är syreförbrukande ämnen, det är fosfor, det är kväve.

Fosfor och kväve är de stora bovarna när det gäller övergödningen av Östersjön, som ger oss igenväxta vikar och kraftiga algblomningar till havs.

Även om Henrik Sedman håller med om att det är stora mängder orenat vatten som släpps ut i Östersjön, så påpekar han att det är utspätt avloppsvatten det är fråga om.

När det regnar och blir blött i marken tränger stora mängder vatten in i de rör som pumpar avloppsvattnet till reningsverket i Fårösund. Verket klarar ett flöde på 50 kubikmeter i timmen, men vid kraftigt regn kan det komma fem eller till och med sex gånger så mycket vatten. Vilket betyder att det mesta av avloppsvattnet, som då är utspätt med regnvatten, släpps rakt ut i Fårösund utan att passera nån annan rening än ett galler. Verket bräddar.

– Gallret är det första reningssteget. Ett mekaniskt galler där man tar bort de fasta föroreningarna. Det är toalettpapper, tops, pinnar, plåster och kondomer och bindor och sånt som man spolar ner i toaletten.

Förra året släpptes 14 000 kubikmeter orenat vatten ut i Fårösund. Och det var ett ovanligt bra år, eftersom det regnade så lite. 2012 var det dubbelt så mycket orenat vatten som släpptes ut. 2010 fyra gånger så mycket. Under ett normalår släpps ungefär 20 procent av allt vatten som når verket ut orenat. Men eftersom det bräddade vattnet aldrig provtas, vet man inte hur mycket kväve och fosfor som utsläppen innehåller.

Ni provtar och kontrollerar vad som släpps ut så länge verket fungerar. Men det som inte fungerar, det provtar man inte?

– Nej, det gör man inte.

Det finns inga regler för hur ofta eller hur mycket ett reningsverk får brädda.

Henrik Sedman och hans kollegor tycker förstås inte det är kul att verket släpper förbi så mycket orenat vatten som det gör.

– Det är ju inget roligt. Vi som jobbar med det här vill ju göra ett så bra jobb vi kan och... måste man brädda så måste man och det är ju aldrig roligt.

Reningsverket och ledningarna i Fårösund ska byggas och bytas ut, lovar tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell (S), efter att reningsverket släppt ut orenat avloppsvatten över 200 gånger 2015.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".